Miten Eversheds Sutherland tukee uransa alussa olevia juristeja?

Yleinen2.9.2024

Työelämään siirtyminen valmistumisen jälkeen on merkittävä askel, joka usein herättää kysymyksiä vastavalmistuneissa.

Asianajotoimistot voivat työnantajina tarjota arvokasta tukea ja ohjausta nuorille juristeille heidän uransa alkuvaiheessa. HR Manager Maarit Parkkola ja Associate Josefina Lind kertovat, miten Eversheds Sutherlandilla autetaan vastavalmistuneita ja uransa alussa olevia juristeja pääsemään kiinni työelämään ja menestymään urallaan.

Maarit Parkkola, HR Manager, Eversheds Sutherland Finland:

Mitä vastavalmistuneen kannattaa huomioida, kun hakee töihin asianajotoimistoon?

Julkisissa hauissa hakijamäärät ovat usein suuria, joten on hyvä satsata hakemuksen laadintaan. Pohdi miten voisit erottautua muista hakijoista, millaisia tavoitteita sinulla on ja onko sinulla jo ajatuksia, mihin praktiikkaan haluaisit jatkossa erikoistua. On tärkeää myös mainita, missä kaikessa olet ollut mukana opiskeluaikanasi ja opiskelujen aikana kerrytetystä työkokemuksestasi. Voit olla myös henkilökohtaisesti yhteydessä rekrytoinnista vastaavaan henkilöön ja kysyä tehtävästä lisää – samalla voit kertoa itsestäsi ja taustastasi. Hakuteksti kannattaa pitää tiiviinä ja selkeänä – tuo myös persoonaasi esille, koska sillä on suuri merkitys tulevassa työssäsi!

Millaista perehdytystä Eversheds Sutherland tarjoaa vastavalmistuneille tai uransa alussa oleville juristeille?

Järjestämme kaikille uusille, aloittaville henkilöille yhteiset perehdytykset, jossa käydään läpi organisaatiota ja toimintatapojamme. Samalla pääsee jo heti tutustumaan muihin aloittaviin kollegoihin. Tavoitteenamme on, että uusi henkilö pääsee kiinni toimeksiantoihin ja tehtäviin mahdollisimman pian aloituksen jälkeen; tämä on parasta perehdytystä, jolloin myös pitkään alalla olleet vastuujuristit voivat jakaa osaamistaan nuoremmille. Meillä vastavalmistunut kiinnitetään heti valmistumisensa jälkeen omaan, nimettyyn osaamistiimiinsä, jolloin pääsee mukaan oman osaamisalan toimeksiantoihin ja kehittymiseen. Lisäksi Associate-ohjelmaamme kuuluu säännölliset tapaamiset, jotka tarjoavat mahdollisuuden osaamisen jakamiseen, yhteiseen sparraukseen ja palautteen antamiseen.

Miten uralla kehittymistä tuetaan?

Juridiikka on ala, jossa jatkuva oppiminen ja kehittyminen ovat välttämättömiä. Kannustamme asiantuntijoitamme aktiivisesti lisäämään ja kehittämään osaamistaan koko uransa ajan, eli täydennyskoulutusvelvollisuuden lisäksi osallistumaan oman alan koulutuksiin ja valmennuksiin. Erikoistuminen tietyille oikeuden aloille tapahtuu pitkälti käytännön toimeksiantojen ja oman osaamistiimin kautta, jossa kokeneempien juristien tukemana ja mentoroimana on mahdollisuus turvallisesti oppia lisää. Uralla kehittyminen tarkoittaa myös jatkuvaa kehittymistä ihmisenä ja myös oman työn hallinnassa – tarjoamme yksilöllistä tukea näihin jokaisen oman tarpeen mukaisesti. Toteutamme yhtiössämme nk. urapolkumallia, jossa on kuvattu tavoite- ja kompensaatiomallimme alkaen Trainee-vaiheesta aina Partner – ja Senior Counsel -vaiheisiin. Tämä malli auttaa hahmottamaan, millaisia tavoitteita eri vaiheisiin liittyy ja tarjoaa työntekijöille näkymän tulevaan urapolkuun. Toiveenamme on, että meillä olisi hyvä työskennellä pitkään.

Kehittymisen kannalta tärkeää on myös verkostoitua oman alan asiantuntijoiden kanssa. Kansainvälisenä toimistona voimme tarjota juristeillemme mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen secondmentilla jossakin toisessa Eversheds Sutherland -ketjuun kuuluvassa toimistossa.

Millainen organisaatiokulttuuri tukee parhaiten uran alkuvaiheessa olevia juristeja?

Saamme jatkuvasti palautetta sekä opiskelijoilta että uran alkuvaiheessa olevilta juristeilta siitä, että meillä on matala organisaatio ja olemme helposti lähestyttäviä – tämä kulttuuri on sisäänrakennettuna DNA:ssamme ja haluamme säilyttää sen jatkossakin. Uskomme, että tällainen kulttuuri auttaa nuoria juristeja tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja löytämään paikkansa työyhteisössämme.

Josefina Lind, Associate, Eversheds Sutherland Finland:

Millainen on ollut urapolkusi nykyiseen tehtävääsi?

Ennen oikeustieteen opintoja opiskelin kasvatustiedettä ja tein töitä yrittäjyyskasvatuksen parissa. Olin kuitenkin todella kiinnostunut myös HR-asioista, ja niihin liittyen oli joillakin kursseilla sivuttu hiukan työlainsäädäntöä. Työoikeus tuntui heti kiinnostavalta, ja siitä sain idean hakea opiskelemaan oikeustieteelliseen. Ensimmäisenä oikisvuonna olin töissä tamperelaisessa asianajotoimistossa. Toisen oikisvuoden alussa muutin Helsinkiin ja aloitin työt Evershedsillä nuorempana harjoittelijana. Ensin avustin laajasti eri tiimejä, ja työtehtävät olivat todella monipuolisia. Myöhemmin siirryin vanhemmaksi harjoittelijaksi, ja siitä lähtien sain koko ajan enemmän ja enemmän keskittyä työoikeuteen. Lisäksi toimin harjoittelijoiden tiiminvetäjänä. Siinä roolissa pääsin hoitamaan paljon myös oikkaritiimin HR-asioita. Kun valmistuin, jatkoin juristina työoikeustiimissä.

Mitkä ovat olleet urasi kannalta tärkeimpiä päätöksiä tai käännekohtia?

Suurin päätös, jota aikoinaan mietinkin melko pitkään, oli se, haluanko oikeasti aloittaa oikisopinnot. Siinä kohtaa pohdin paljon sitä, mitä haluaisin tehdä ”isona”. Päädyin kuitenkin siihen, että oikisopinnot vain avaavat lisää ovia sen suhteen, mitä kaikkea kivaa voin päästä työurani varrella tekemään. En ole katunut päätöstä hetkeäkään. Nyt tuntuu siltä, että juuri näin oman polkuni oli tarkoitus mennä. Palaset ovat loksahdelleet mukavasti kohdilleen, ja olen päässyt tekemään töitä juuri niiden asioiden parissa, joista olen ollut eniten kiinnostunut. Toinen tärkeä käännekohta on ollut se, kun pääsin töihin Evershedsille. Pitkä työsuhde harjoittelijana mahdollisti hienon kasvutarinan toisen vuoden oikisopiskelijasta työoikeusjuristiksi. Lisäksi olen saanut tästä työpaikasta useamman ihanan ystävän.

Millainen oli oma siirtymäsi opiskelijasta työelämään? Yllättikö jokin?              

Siirtymä opiskelusta työelämään oli omalla kohdallani todella sulava – mitään isoja yllätyksiä ei tullut. Tämä johtui ihan puhtaasti siitä, että olin opintojeni loppuvaiheessa jo työskennellyt työoikeustiimissä. Ihmiset ja työtehtävät olivat siis jo valmiiksi tuttuja. Totta kai työtehtävien vaikeusaste on koko ajan vähitellen kasvanut, ja olen päässyt koko ajan tekemään asioita itsenäisemmin. Nimenomaan valmistumisen hetkellä ei kuitenkaan tapahtunut suuria muutoksia. Toki aloin siinä kohtaa työskennellä kokoaikaisesti, kun opintojen aikana olin tehnyt kaksi tai kolme työpäivää viikossa. Isoin yllätys oli lisääntynyt vapaa-aika – tai ainakin tunne siitä, että vapaa-aikaa olisi enemmän. Illat ja viikonloput tuntuivat pitkästä aikaa oikeasti vapailta, kun ajatuksissa ei enää ollut koko ajan se, että pitäisi edistää opintoja.

Miten organisaatio voi mielestäsi parhaiten tukea vastavalmistunutta juristia uudessa tehtävässä?

Paras tuki ovat ehdottomasti muut ihmiset. Mielestäni organisaatio voi parhaiten tukea vastavalmistunutta juristia pitämällä huolen siitä, että ympärillä on toisaalta muita juristiuransa alussa olevia vertaistukena, ja toisaalta taas jo pidemmän uran tehneitä ammattilaisia, joilta voi kysyä neuvoa. Evershedsillä tämä on toteutunut hyvin. Meille on viime vuosina palkattu juristeiksi paljon aiempia harjoittelijoita. Olen siis onnekseni saanut jatkaa töitä oikkariajoilta tuttujen työkavereiden ympäröimänä. Työoikeustiimimme osakkaat ovat todella ammattitaitoisia, ja ihailen heidän osaamistaan monessa mielessä. Vaikka teemme töitä eri kaupungeista käsin, olen oppinut heiltä todella paljon ja saanut hyvin ohjausta. Olen päässyt mukaan hoitamaan erittäin mielenkiintoisten asiakkaiden toimeksiantoja. Koen, että minuun luotetaan ja saan jatkuvasti enemmän vastuuta, mutta toisaalta voin aina kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä. Kanssani Helsingin toimistolla työskentelee myös hiukan kokeneempi kollega, jolta kehtaan kysyä kaikista tyhmimmätkin kysymykset. Hän on minulle päivittäisessä työssä korvaamaton tuki ja turva.

Mikä on tärkein vinkkisi oikeustieteen opiskelijalle tai vastavalmistuneelle, jonka tavoitteena on työ asianajotoimistossa?

Varmin tapa työllistyä asianajotoimistoon valmistumisen jälkeen on ehdottomasti työskennellä opintojen aikana harjoittelijana nimenomaan asianajotoimistossa. Asianajotoimistot mielellään palkkaavat jo valmiiksi tuttuja tyyppejä, ja se on tietysti täysin ymmärrettävää. Meillä Evershedsillä monet oikkarit työskentelevät pitkissä työsuhteissa. Valmistuessa talon tavat, työkaverit ja pitkälti myös työtehtävät ovat entuudestaan tuttuja, jolloin perehdytykseen ei siinä kohtaa tarvitse erikseen käyttää juurikaan resursseja. Totta kai asianajotoimistoon on mahdollista päästä töihin, vaikka ei olisikaan ollut harjoittelussa. Silloin uskoisin, että kannattaa aktiivisesti pitää yhteyttä tuttuihin, jotka ovat töissä asianajotoimistoissa, koska heidän kauttaan voi saada tietoa mahdollisista työpaikoista.

Haastateltavat:

Maarit Parkkola

HR Manger

Josefina Lind

Associate

Lue lisää meistä ja tarjoamistamme urapoluista osoitteessa www.eversheds.fi.