Oikeustieteilijän soft skills -taitoja metsästämässä

Kirjoittaja

Emma Kuusela-Opas | ELSA Finland

Artikkelit22.7.2022

Oikeustieteen opiskelija käyttää yliopistossa vuosia oppiakseen ja hioakseen toiveissaan olevalle työuralle tarvittavaa pätevyyttä. Yliopisto-opinnoissaan tuleva lainsoveltaja oppii niin kutsuttua hard skills -osaamista immateriaalioikeuksista maankäyttö- ja rakennuslakiin. Hard skills siis viittaa taitoihin, joita voi kerryttää virallisella koulutuksella ja objektiivisesti arvottaa. Yliopiston kursseilta saatava monipuolinen oikeusalojen taitaminen ja akateeminen menestys ovat kuitenkin vain yksi osa hyvän oikeustieteen ammattilaisen yhtälöä. Ammattilaisen yhtälössä hard skills lisäksi on löydyttävä soft skills -osaamista.

Soft skills käsittää ammatilliset taidot, joiden avulla hard skills -osaamisesta saadaan tulokset irti. Ne tarkoittavat mm. ihmissuhdetaitoja sekä omien tunteiden ja reaktioiden itsesäätelyä eli sellaisia kykyjä, jotka ovat subjektiivisia ja hankalasti mitattavissa. Kovinkaan yritysoikeuden ja due diligence taitaja ei pärjää asiakastapaamisissa, jos hänellä ei ole hallussa hyviä neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja. Tai kuvittele monia päällekkäisiä hakemuksia käsittelevä viranomainen ilman ajan- ja stressinhallintakykyjä. Timanttinen oikeustieteen ammattilainen on myös soft skills -supertähti.

Mistä soft skills -taitoja voi sitten kerryttää, jos niitä ei voi napsia kurssivalikoimasta? Käytännön työkokemus harjoittelupaikoista ja lopulta oman uran aikana on parasta soft skills -oppia. Mutta suoraan luentosaleista työmarkkinoille pyrkiessä, on soft skills -taitoja haastavaa esittää CV:ssä ja työhaastatteluissa. Tähän haasteeseen on havahtunut eurooppalainen oikeustieteen opiskelijoiden järjestö ELSA (the European Law Students’ Association) ja monipuolistanut viime vuonna ELSA Traineeships -työharjoitteluohjelmaa hallinnoivaa osa-aluetta jäsentensä ammatillista kehitystä aiempaakin paremmin tukevaksi. Osa-alue Professional Development hakee nyt uusia tapahtumaideoita ja toimintamalleja niin paikallisella kuin kansainvälisellä tasolla, jotta ELSAn jäsenet ovat valmistuessaan entistä parempia oikeustieteen ammattilaisia soft skills -taitoineen.

Millaista toimintaa Professional Development -osa-alueen järjestämänä on luvassa? Monissa Suomen ELSA-ryhmissä järjestetään jo CV- ja motivaatiokirjetyöpajoja sekä ekskursioita oikeudellisen alan työpaikkoihin. Muualla Euroopassa ELSA-verkostossa on nähty neuvottelukilpailuja, työhaastattelutyöpajoja ja erilaisia seminaareja yhdessä työnantajien kanssa. ELSAn kansainvälisten tapahtumien joukkoon on taas ilmestynyt Career Launch, joka on järjestetty jo kolme kertaa. Career Launch on kaksiosainen tapahtuma, jossa osallistujat pääsevät ensimmäiseksi kulkemaan virtuaalisilla työpaikkamessuilla ja jututtamaan oikeudellisen alan instituutioita ja yrityksiä. Toinen osa koostuu ammattilaispuhujien pitämistä digitaalisista työpajoista, joiden aiheina viimeisimmässä Career Launch -tapahtumassa nähtiin mm. moniarvoisuus ja osallisuus oikeudellisella alalla, uramahdollisuudet eurooppalaiselle oikeustieteilijälle Yhdysvalloissa ja oikeudellisen alan tulevat trendit. Career Launch -tapahtumaan voi hakea mukaan taas ensi vuoden keväänä. Lisätietoja tapahtumasta voi lukea careerlaunch.elsa.org

ELSAn toiminta on oikeustieteenopiskelijoiden kaltaisilleen järjestämää ja eri ELSA-ryhmien Professional Development -vastaavat ottavat mielellään vastaan toiveita ja ideoita siitä, minkä soft skills -taitojen parista olisi hyvä järjestää tapahtumia. Odottaessamme lukukauden alkamista ja opiskelijaelämän aktivoitumista, voi soft skills -teemoihin liittyviä tekstejä lukea lisää täältä Paragraaffin blogista.