Kosketus kansainväliseen työelämään STEP-harjoittelun kautta

Kirjoittaja

Julia Kaalikoski | ELSA Finland

Artikkelit12.3.2019

Miksi kannattaisi hakea STEP-harjoitteluun? Tätä kysymystä pohdin itse noin vuosi sitten selaillessani STEP-harjoittelupaikkoja. Päällimmäisenä ajatuksena mielessäni oli välttää lokakuisessa loskassa tarpominen sekä siirtää gradun kirjoittamista myöhempään tulevaisuuteen. Hakemusta kirjoittaessani en kuitenkaan osannut kuvitella, mitä kaikkea ulkomailla työskentely voisi tosiasiassa antaa. 

Yllätyin harjoittelupaikkaa hakiessani positiivisesti siitä, ettei prosessi eronnut suuresti kotimaisten harjoittelupaikkojen hausta. Oman erikoisuuden hakuun toivat kuitenkin työnantajan listaamat vaatimukset eri oikeudenalojen osaamisen tasosta. Tähän sain apua ELSA Turun STEP-vastaavalta, joka varmisti, että hakemukseni täytti kaikki muotovaatimukset. Työnantaja taas järjesti itse loput, eli he olivat suoraan minuun yhteydessä niin haastattelusta, työsopimuksesta kuin muistakin käytännön järjestelyistä. Haastattelun he järjestivät videoyhteyden välityksellä, joten pääsin keskustelemaan kasvotusten kahden juristin kanssa. Valintani harjoittelijaksi varmistui kesäkuun loppupuolella, ja aloitin harjoitteluni syyskuun alussa. Työnantaja neuvoi, mistä asunnon etsintä kannattaisi aloittaa, joten muuttoon liittyvät käytännön asiat hoituivat helposti kahdessa kuukaudessa. 

”Uusien työtapojen oppiminen antoi myös perspektiiviä suomalaiseen työelämään.”

Työskentelin harjoittelijana kolme kuukautta Luxemburgissa kansainväliseen liikejuridiikkaan erikoistuneessa asianajotoimistossa. Työkieli oli pääasiassa englanti, vaikka pääsin myös petraamaan juridisen ranskan kielen taitojani. Toimistossa työskenteli noin 20 juristia, jotka tulivat eri puolilta maailmaa – esimerkiksi Italiasta, Turkista, Kiinasta, Puolasta, Ranskasta ja Saksasta kotoisin olevat kollegat tekivät työympäristöstä erittäin monikulttuurisen. Monikulttuurisuus ja erilaiset työ- ja viestintätottumukset toivat arkeen aluksi pieniä mutkia, mutta haasteiden voittaminen oli erittäin opettavaista ja palkitsevaa. Uusien työtapojen oppiminen antoi myös perspektiiviä suomalaiseen työelämään. 

Työtehtävät muistuttivat pääasiassa lakimiesharjoittelijan tehtäviä suomalaisessa asianajotoimistossa, eli pääsin luonnostelemaan mm. sopimuksia, osakeyhtiön hallituksen kokouspöytäkirjoja ja erilaisia rahoitusjärjestelyihin liittyviä asiakirjoja. Tein myös paljon selvitystöitä liittyen sekä Luxemburgin että EU:n lainsäädäntöön. Vaikka etenkin paikallisen lainsäädännön koukeroiden selvittäminen oli hyppy tuntemattomaan, huomasin suomalaisen oikeustieteellisen koulutuksen antavan hyvät valmiudet myös vieraan valtion sääntelyn opetteluun. Tärkeintä työssä ei ollut substanssin täydellinen hallitseminen, vaan kyky selvittää uusia asioita. 

”Tärkeintä työssä ei ollut substanssin täydellinen hallitseminen, vaan kyky selvittää uusia asioita.”

Elämä keskellä Eurooppaa ei ollut kuitenkaan pelkästään työntekoa – parasta ulkomailla asumisessa oli mielestäni matkustamisen helppous. Luxemburgista on hyvät junayhteydet niin Ranskaan, Saksaan kuin Belgiaankin. Viikonloppuisin pääsin tutustumaan uusiin paikkoihin, joihin ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen lähteä Suomesta. Yksin ei myöskään tarvinnut jäädä, sillä seuraa pitivät työpaikan muut harjoittelijat, kämppikset ja työkaverit. 

Suosittelen STEP-harjoittelupaikan hakemista kaikille, joita vähänkään houkuttelee hypätä uusiin haasteisiin!