STEP-harjoittelun avulla töihin ulkomaille omalta kotisohvalta

Kirjoittaja

Meeri Aurora Toivanen | ELSA Finland

Artikkelit20.11.2020

Kansainvälinen työkokemus on kuumaa pääomaa nykytyömarkkinoilla. Jonkinlainen työkokemus ulkomailta ja kansainvälisistä piireistä on melkeinpä itsestään selvä vaatimus, johon moni ammattilainen törmää jossain vaiheessa uraansa. Olen viimeisen neljän vuoden aikana kerryttänyt CV:ni ”international work experience” –kohtaa, missä ELSA:n työharjoitteluohjelma STEP on lyömättömällä tavalla auttanut minua löytämään mielenkiintoisia ja omaan tilanteeseeni sopivia kansainvälisiä työmahdollisuuksia.

Omalla kohdallani STEP mahdollisti kaksi hyvin erilaista ja rikastuttavaa työharjoittelua, joista molemmista on ollut suuri hyöty myöhemmin niin työelämässä kuin omaa urapolkua suunnitellessa. Ensimmäinen STEP-harjoitteluni oli upea kokemus turkkilaisessa asianajotoimistossa, jossa pääsin kolmannen vuoden opiskelijana osallistumaan moneen mielenkiintoiseen projektiin. Tästä harjoittelusta jäi käteen parempi ymmärrys turkkilaisesta yhteiskunnasta ja suosittelukirje, jonka avulla sain seuraavan ja sitä seuraavan työpaikkani ulkomailla. Maisterintutkintoni suoritettuani yliopistostani London School of Economics tein toisen STEP-harjoitteluni Genevessä kansainvälisen kaupan parissa, mikä ei pelkästään ollut mielekäs kokemus vaan myös tärkeä mahdollisuus verkostoitua ja myöhemmin työllistyä alalla.

Mutta mitä tämä mystinen ”international work experience” oikeastaan on? Ja mistä sitä kertyy, kun ulkomaille ei voi oikein turvallisesti matkustaa? On myytti, että kansainvälistä työkokemusta saisi vain pakkaamalla matkalaukun, varaamalla lennot ja muuttamalla asumaan ulkomaille. Saman myytin logiikalla kansainvälistä työkokemusta ei tällä hetkellä laisinkaan saisi matkustusrajoitteiden takia. Tämä yksinkertaisesti ei ole totta.

Vaikka koronaviruspandemia kieltämättä tekee ulkomaille matkustamisesta ja muuttamisesta haastavampaa, kansainväliset työllistymismahdollisuudet eivät ole kadonneet minnekään. Kansainvälistä työkokemusta on monenlaista eikä sitä määrittele matkustamisen tarve tai postiosoite ulkomailla. Oman kokemukseni perusteella totean, että ulkomailla oleskelua oleellisempaa ovat seuraavat asiat. Ensinnä on tärkeää päästä työskentelemään kansainvälisessä työyhteisössä, jossa pääsee tutustumaan eri taustoista tuleviin ihmisiin. Ja toiseksi, työn kuvan on liityttävä tavalla tai toisella ulkomaihin.

Koronaviruspandemiasta huolimatta olen nyt harjoittelijana Euroopan komissiolla kansainvälisen kaupan parissa. Olen suorittanut tähänastisen harjoitteluni etänä varsin menestyksekkäästi, mutta ensimmäiset päivät olin aivan yhtä hukassa kuin asuessani uudessa maassa. Mutta samalla tavalla kuin lopulta opin tinkimään Turkin basaareissa ja totuin Chilen maanjäristyksiin, löysin lopulta nopeasti paikkani etätyössä. Päivittäin sen lisäksi, että teen työni etänä, vaihdan myös kuulumisia kollegojeni kanssa, puhun englantia sekä ranskaa, osallistun tapahtumiin ja opin uutta EU-kuplasta, vaikka istun mukavasti kotitoimistossani enkä juokse Brysselin kaduilla. Lisäksi kokemus etätyöskentelystä on arvokas valttikortti digiajan rekrytoinnissa, kun etätyöskentelystä tulee yhä suositumpaa.

On mahtavaa, että ELSA tarjoaa nykyään etäharjoitteluja ”perinteisten” STEP-harjoittelujen lisäksi, mikä mahdollistaa kansainvälistymisen ja arvokkaan työkokemuksen kerryttämisen vaikka omalta kotisohvalta. Silti on aivan luonnollista, jos ajatus etäharjoittelusta ja kollegoihin tutustumisesta sähköisesti tuntuu haastavalta. Tällöin on hyvä muistaa, ettei etäharjoittelu ole ”perinteisen” kokemuksen riisuttu versio. Päinvastoin etätyöskentely vaatii aivan samalla tavalla kovaa työpanosta ja kehittää osaamista jokaisella alueella siinä missä perinteinen työmallikin.

Suosittelen lämpimästi nuoria juristeja hakemaan STEP-harjoitteluun. Olet sitten kiinnostunut STEP-harjoittelupaikasta, joka vie sinut ulkomaille tai mahdollistaa kotitoimiston pystyttämisen, on ELSAn tarjoama työharjoittelu kokemus, jota et kadu!’