Työelämätutkimus 2024 on nyt sulkeutunut. Kiitämme kaikkia vastaajia!

Tulosten analysointi on jo käynnissä, ja tavoitteemme on julkaista tutkimus heti alkuvuodesta, jotta voimme yhdessä alkaa vaikuttaa muutoksiin työelämässä. Kiitos kaikille, jotka otitte osaa – pysykää kuulolla! 

Vuosittain toteutettava Työelämätutkimuksemme on Suomen kattavin juridiikan alan työelämätutkimus, joka antaa monipuolisesti tietoa alan työelämästä.

Jo vuodesta 2018 lähtien olemme tehneet syvällistä työelämätutkimusta juridiikan alalla Paragraaffin tiimin voimin. Kuuden vuoden aikana olemme sukeltaneet entistä syvemmälle ja saaneet arvokasta näkemystä alan kehityksestä. Ei ole liioiteltua väittää, että tutkimuksemme on juridiikan alan kattavin ja hyvin arvostettu koko Suomessa. Iloksemme tutkimus on toteutettu yhteistyössä alan vaikuttavimpien toimijoiden kanssa, ja se tarjoaa ainutlaatuisia oivalluksia urakehityksen, työympäristön ja rekrytointiprosessien muokkaamiseksi.

Tutkimuksen tavoitteena on tuoda päivänvaloon työntekijöiden kokemuksia, odotuksia ja arvoja työelämään liittyen. Tarjolla on arvokasta tietoa niin työnantajille kuin myös asiantuntijoille, jotka voivat saada laajemmin käsityksen alan muiden tekijöiden näkemyksiä. Ensimmäistä kertaa tutkimuksen historiassa viime vuonna vastaajista yli puolet olivat juristeja oikeustieteen opiskelijoiden sijaan, mikä antaa kattavamman kuvan eri uravaiheissa olevien asiantuntijoiden näkemyksistä.

Tämän vuoden tutkimuksessa keskitymme entistä tarkemmin työelämän ajankohtaisiin kysymyksiin ja ilmiöihin. Tavoitteenamme on tarjota syvällinen katsaus siihen, miten juridiikan alan ammattilaiset ja työnhakijat näkevät ja kokevat työelämän, antaen samalla mahdollisuuden kuulla heidän aitoja mielipiteitään ja kokemuksiaan.

Työelämätutkimuksen tuloksia vuodelta 2023

 

694

Tutkimukseen vastasi 694 vastaajaa, joista 53 % on valmistuneita juristeja ja 47 % oikeustieteen opiskelijoita. 

 

77%

77% juristeista voisi tällä hetkellä harkita työpaikan vaihtamista.

 

29%

29% juristeista jättäisi hakematta mielenkiintoiseen tehtävään, mikäli työpaikkailmoituksessa ei kerrota mitään tehtävän palkkauksesta ja työsuhde-eduista. 

Vuoden 2024 tutkimuksen kärkiteemat

 

  1. Osaamisen hallinta ja tulevaisuuden taidot
  2. Palkka, palkitseminen ja motivaatio
  3. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus
  4. Työelämän tasapaino ja joustavuus
  5. Eettisyys ja yhteiskuntavastuu
  6. Rekrytointi ja työpaikan vaihtaminen
  7. Palkka-avoimuus organisaation sisällä ja sen merkitys rekrytoinnissa
  8. Työmarkkinoiden muutos ja työpaikkojen tulevaisuus

 

Miksi teemme työelämätutkimusta?

Me Paragraaffilla haluamme tuoda näkyville juridisen alan urapolun eri vaiheissa olevien asiantuntijoiden sekä oikeustieteen opiskelijoiden ajatuksia, kartoittaa heidän toiveitaan ja kuulla heidän kokemuksiaan työelämästä. Kerätyn tutkimustiedon avulla tahdomme olla mukana muovaamassa juridisen alan työelämää. 

Käymme jatkuvaa vuoropuhelua niin työnhakijoiden kuin työnantajien kanssa. Työelämätutkimuksesta saadun tiedon valossa voimme työssämme tarjota entistäkin parempia ratkaisuja ja tietoa rekrytointiin. Tuottamamme tutkimus mahdollistaa konkreettisesti datalla johtamista organisaatiossanne, jossa työskentelee juridisen alan asiantuntijoita.

Lahjoitamme 1 € jokaisesta vastanneesta Kehitysvammaliitolle ja työllistymisen tukemiseen

Vuonna 2023 Työelämätutkimukseen vastanneita oli 694 kpl. Tänävuonna tavoitteemme on saada 1000 vastaajaa, jotta tieto alan luvuista olisi entistä kattavampi.

Lahjoitamme 1 euron jokaisesta vastanneesta Kehitysvammaliitolle. Kehitysvammaliitto tukee vammaisten henkilöiden itsenäistä elämää kouluttamalla, tutkimalla, tekemällä oppimateriaaleja ja kehittämällä palveluja.

Lue lisää Kehitysvammaliitosta täältä: www.kehitysvammaliitto.fi

Live stream webinaari: Aamukahvien äärellä – juristien työelämä

Live stream webinaari: Aamukahvien äärellä – juristien työelämä

Tervetuloa seuraamaan webinaaria, jossa pureudumme syvemmin tällä hetkellä pinnalla oleviin juridiikan työelämän teemoihin ja alan kehitykseen. Tilaisuudessa esittelemme tuoreita Työelämätutkimuksemme tuloksia ja kannustamme osallistujia aktiiviseen keskusteluun ja ajatusten vaihtoon. Aiheiden äärelle teidät kuljettavat CEO Katariina Tuomela ja Legal Talent Consultant, Business Development Lead Sanna Noki.


Teemat: Työelämätutkimus – Ajankohtaisia tuloksia ja juridiikan alan työelämän trendit

Kenelle: Juridisen alan ammattilaisille, heitä rekrytoiville HR-asiantuntijoille, ja kaikille aiheesta kiinnostuneille

Katso webinaaritallenne

Tutkimuksestamme muualla

HS: Nuoret juristit väsyivät palkkojen pimittelyyn – moni harkitsee työpaikan vaihtoa

 

Helsingin Sanomien helmikuussa julkaistussa artikkelissa perehdytään juridiikan alan palkka-avoimuuteen työelämätutkimuksemme pohjalta.

Työnhakijat toivovat työnantajilta nykyistä avoimempaa rekrytoinnin aikaista palkkaviestintää esimerkiksi palkkahaitarin muodossa. Rekrytointeihin liittyvä palkka-avoimuus vaikuttaa myös vahvasti työnantajasta syntyviin mielikuviin, ja palkkahaitarin ilmoittamatta jättäminen saattaa olla jopa syy jättää kokonaan hakematta tehtävään.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli