Oma ura – palomiehestä juristiksi 

Kirjoittaja

Paragraaffi

Kumppanit22.6.2022

Yhä useampi vaihtaa alaa uransa aikana. Oli sitten kyse “downshiftaamisesta” tai korkeamman position toivossa käydyistä koulutuksista, on työnhakijoiden kynnys toteuttaa urahaaveitaan madaltunut viime vuosien vallitsevan vaihtuvuustrendin myötä.  

Vain harva tavoittelee enää 40-vuotista eläkevirkaa. Nykypäivän nopeatempoinen ja monipuolistunut työelämä on kannustanut useita omannäköiseen urakehitykseen. Yksi heistä on OTM ja palomies Jari Koivuluoma, joka avaa uusimmassa Juristipodin jaksossa omaa tietään poikkeukselliseen ammattiyhdistelmään. 

Opintojen ja työelämän yhdistäminen  

Jari oli töissä Pirkanmaan pelastuslaitoksella, kun huomasi kaipaavansa palomiehen vapaa-ajalle hyödyllistä tekemistä. Lukion jälkeen oikeustieteelliseen pyrkiminen ei ollut tuottanut toivottua lopputulosta ja nyt aika opiskelulle tuntui olevan kypsä. Kotona juristi-vaimolta saatu tuki rohkaisi tavoittelemaan unelmia vuorotyön ohessa. Hakuprosessin Jari toteutti kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa, ja lähipiiri kuuli asiasta vasta opiskelupaikan auettua Itä-Suomen yliopistosta. 

Juridinen ala tuntui Jarista alusta lähtien luontevalta. Aikaisempi työkokemus uran varrelta oli rikastuttanut osaamista ja helpottanut osaltaan opiskelua sekä asioiden sisäistämistä. Aikuisopiskelijana erilaisten työelämän käytäntöjen ollessa kokemuksen kautta jo hallussa, jäi enemmän aikaa juridiikkaan perehtymiselle.  

Palomiehen työ mahdollisti rytminsä puolesta sujuvan opintojen sekä työelämän yhdistämisen – pelastuslaitoksella työskennellään aina vuorokausi, minkä jälkeen on kolme päivää vapaata. Nämä päivät Jari käytti opiskeluun ja matkustamiseen. Hän työskenteli tuolloin Tampereella, opiskeli Joensuussa ja asui nykyisen vaimonsa kanssa Kuopiossa. Opiskeluaikaan sisältyi paljon ajettuja kilometrejä, jotka Jari hyödynsi muun muassa kuuntelemalla ennakkoon äänittämiään koulukirjoja äänikirjan tavoin. 

Monipuolisuudella mahdollisuus muovata omaa työuraa

Jarin opintojen loppuvaiheessa hän sai asiamiehen paikan Palomiesliitosta ja näin kaksi täysin erilaista alaa yhdistyivät luontevasti. Pelastusalalta jo kertyneen työkokemuksen ansiosta työoikeuteen pystyi perehtymään entistä syvemmin – soveltamaan luovalla tavalla yhteen hankittua osaamista. 

Nykyään Jari työskentelee kiinteistöriitaoikeuden parissa asianajotoimistossa. Asiantuntijatehtävien lisäksi hänen viikkonsa täyttyy erilaisista pelastuslaitoksen tehtävistä. Esimerkiksi Jari avaa edellisen viikon tapahtumia: tulipalon sammuttamista, esitutkinnan kuulustelussa avustamista, palavereja ja vuorokausi ambulanssissa pelastamassa ihmishenkiä. Tällaisessa elämäntilanteessa tulevaisuutta ei voi ikinä ennustaa ja viikot saattavat vaihdella paljonkin verrattuna toisiinsa. Jari kuitenkin toteaa tämän mahdollistavan omanlaisen, hyvin mielenkiintoisen arjen. 

“Juristi-identiteetin kehitys on ollut looginen” 

Ammatillinen identiteetti muovautuu läpi uran, ja tänä päivänä ei ole ollenkaan tavatonta vaihtaa alaa jossain uran vaiheessa. Vaikka erilaisten työurien yhdistäminen vaatii usein myös veronsa, tarjoaa se laajoja mahdollisuuksia yksilölliselle urakehitykselle. Jari toteaakin koulutuksen hankkimisen olevan rikkaus ja keino muovata rohkeasti uraa juuri oman näköiseksi ajan saatossa.  

Monipuolisuus on nykypäivän työmarkkinoiden valttikortti. Työpaikan vaihtoa, saati uusia uransuuntia ei siis kannata pelätä turhaan – kokeilemalla selviää ja aina voi tarvittaessa ottaa askeleen taaksepäin. 

Artikkeli on tehty Juristipodin jakson ”Oma ura – palomiehestä juristiksi” pohjalta. Voit kuunnella jakson täältä.

Voit kuunnella Juristipodia myös SpotyfystäiTunesista ja Soundcloudista.