Aikuisena uudelle uralle – Pitkän kansainvälisen työkokemuksen mahdollisuudet ja haasteet

Juristipodi15.8.2023

Mika Niemi käänsi katseensa aikuisiällä uuteen suuntaan, aloittaen opiskelut oikeustieteessä 30-vuotisen uran jälkeen. Kansainvälisen työkokemuksen rikastuttama taival loi haasteita ja mahdollisuuksia, joita hän nyt jakaa. Tutustumme tarinaan, joka valottaa aikuisopiskelijan uuden uran rakentamisen kiemuroita oikeustieteen alalla.

Kansainvälistä osaamista ja yrittäjyyttä ulkomailla

Veri veti Mikaa jo nuorena ulkomaille. Lukion jälkeen opinnot veivät Tukholmaan ekonomin opintoihin, ja halu nähdä maailmaa johdatti lopulta 30-vuotiselle uralle Lähi-Itään, Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan saakka. Pitkä kansainvälinen ura kartutti ymmärrystä erilaisista kulttuureista ja elämäntavoista, sekä opetti liiketoimintalähtöistä kokonaisuuksien hallintaa. 

Nuoruuden haave toteen aikuisena 

Jo lukiossa syttynyt haave oikeustieteen opinnoista kävi toteen Mikan muuttaessa 30 vuoden jälkeen takaisin Suomeen, lasten päästessä opiskelemaan. Myös Mika itse kiinnostui samalla alan vaihdosta juridiikan pariin. Hyppy matkailualalta opintoihin osui luonnollisesti pandemian alkuun, matkustusrajoitusten hiljentäessä turismia.  

Mika kertoo aikuisena opiskelun eroavan perinteisestä korkeakoulutaipaleesta monin tavoin. Haalaribileet ovat jääneet vähemmälle ja oma kokemus työelämästä on tuonut perspektiiviä opiskeltaviin sisältöihin. 

“Kulttuurien tuntemus auttaa ymmärtämään, miksi joku ajattelee, kuten ajattelee.” 

Parhaillaan Mika viimeistelee opintojaan ja työskentelee kevytyrittäjänä juridiikan alalla. Tulevaisuudessa hän toivoo rakentavansa uraa juridiikan parissa. Alun perin nopeaa opiskelutahtia tavoitellut Mika kertoo yllättyneensä oikkarin polusta Suomen korkeakoulussa – asianajotoimistoon pyrkivä opiskelija aloittaa lähes poikkeuksetta Trainee- tai Junior-positioista. Työkokemuksesta ja iästä on Mikan kokemuksen mukaan ollut myös haittaa työnhaussa, sillä ne eivät ole luoneet etumatkaa asianajouralle.  

Pitkä kokemus ja kansainvälinen asiantuntemus ovat kuitenkin olleet hyödyksi esimerkiksi yrittäjyyden ja opintojen edistämisessä. Työkokemus on luonut kyvyn nähdä isoja kokonaisuuksia ja opiskelu on ollut helpompaa, kun on kokemusta oikeasta työelämästä.