Millainen on hyvä ansioluettelo?

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku17.1.2018

Internet on pullollaan erilaisia CV-pohjia ja ohjeita parhaan mahdollisen CV:n tekemiseen. Valinnanvaraa siis on jos sinulla ei ole täysin valmista mallia itselläsi päässäsi tai et halua alkaa tekemään ansioluetteloasi tyhjästä. Muista kuitenkin käyttäessäsi pohjia, että ansioluettelosi tyylin tulee matchata hakemaasi tehtävään ja työnantajaan. Moni perinteinen työnantaja arvostaa hillittyjä ansioluetteloita kun taas esimerkiksi luovilla aloilla arvostetaan visuaalisuutta.  

Työnhaun alkaessa ensimmäisiä asioita on ansioluettelon, Curriculum Vitaen eli CV:n kirjoittaminen.  

Vaikka fonttien, värien tai asettelun pohtiminen ei olisi ensimmäisenä mielessäsi, tulisi sen olla edes mielessä silloin kun viimeistelet ansioluettelosi. Oman kuvasi lisäksi voit käyttää esimerkiksi työkokemuksen yhteydessä kuvia tai logoja jäsentelyn apuna. Kuvat toimivat hyvin huomion ja katseen vangitsijoina, joten niiden käyttö tulee olla harkittua eikä ainakaan liiallista. Liialliset kuvat vievät pois huomiota asiasisällöltä. 

Fonteissa esimerkiksi perinteinen calibri on turvallinen. Ei-standardeista fonteista esimerkiksi Futura tai Helvetica ja muut päätteettömät fontit toimivat hyvin. Päätteetön fontti on suoraviivainen ja tasainen, eikä siinä ole käytetty paksunnoksia tai koukeroita. Fontin tulee joka tapauksessa olla selkeä ja virtaviivainen, helposti luettava. Älä käytä useaa fonttia. Kahden fontin käyttö voi toimia tehokeinona esimerkiksi niin, että oma nimesi ja yhteystietoja ovat erillä fontilla kuin muu teksti, mutta liiallinen fonteilla kikkailu tekee ansioluettelosta rauhattoman ja hankalasti luettavan. 

Muista myös mikä on ansioluettelon tehtävä. Moni luulee, että ansioluettelon ensisijainen tehtävä on esitellä koko työurasi ja kokemuksesi, selittää työurasi valintoja tai kertoa miten harrastuksistasi saatu kokemus on oikeasti arvokasta. Ei. 

Ansioluettelolla on kaksi tehtävää: saada sinut haastatteluun ja tiiviisti sekä jäsennellysti kertoa työ- ja opintohistoriastasi. 

Millaisia ominaisuuksia hyvällä ansioluettelolla on? 

Hyvän ansioluettelon ensimmäinen kolmannes on tärkein. Suomessa luetaan ylhäältä alas, vasemmalta oikealle. Tämä yksinkertainen seikka jää joskus huomioimatta varsinkin kun ansioluetteloa rakennetaan visuaalisuus edellä. Ensimmäisen kolmanneksen tehtävä on kertoa nopeasti kuka olet ja miksi rekrytoijan pitäisi lukea ansioluettelo loppuun. Alussa tulisi lukea nimi, yhteystiedot, syntymäaika, linkedin-profiilin osoite sekä lyhyt kuvaus osaamisestasi. Itse olen pieteettinen ansioluetteloiden ja hakemusten lukija, mutta tosi asia on, että hyvä ansioluettelo ja hakemus tekevät vaikutuksen jo alussa. 

“Olen työskennellyt erilaisissa työpaikoissa monenlaisten ihmisten kanssa. Olen kiinnostunut alasta ja haluan työskennellä tulevaisuudessa alan tehtävissä. Olen suorittanut opintoni mallikkaasti ja olen ihmisenä ja työntekijänä ahkera ja rehellinen.” 

Miten rekrytoija voi käyttää hyväkseen tätä tietoa?
Jos olet työskennellyt monissa työpaikoissa, se lienee tulee esille alempana. Ovatko monenlaiset ihmiset olleet työkavereita, asiakkaita vai sidosryhmiä?  Aivan mahtavaa, että olet kiinnostunut alasta. Niin on moni muukin. Perustele miksi ala kiinnostaa. Oletko jo työskennellyt alalla? Haluatko rakentaa uraasi alalla?  

“Olen 24-vuotias oikeustieteen opiskelija. Minulla yhteensä vuosi työkokemusta alalta työpaikassa X suoritetun harjoittelun ja työpaikassa Y suoritetun trainee-jakson kautta. Olen kerännyt työtehtävissäni sekä harrastuksissani kokemusta tiimityöskentelystä ja projektijohtamisesta. Minulle tärkeitä arvoja ovat ahkeruus ja rehellisyys.” 

Huomaatko eron?
Täsmällinen ja informatiivinen kuvaus herättää mielenkiinnon ansioluettelon lukijassa

Mitä ansioluettelossa pitää kertoa? Ja miten? 

Kuten yllä mainitsin, ei ansioluettelo ole luettelo kaikesta tekemästäsi. Ansioluettelon tulee kertoa tehtävän kannalta relevantti työkokemuksesi, kertoa koulutuksestasi sekä kertoa mitä muita taitoja sinulla on. 

Lukion aikaiset kesätyöt ja aliupseerikoulun rahastonhoitajan tehtävät eivät välttämättä ole kiinnostavia juridisen alan tehtävien kannalta. Sinulla on käytettävissäsi vain rajattu määrä tilaa, jossa kertoa olennaiset asiat. Ansioluettelo on kuin 30 sekunnin hissipuhe, jonka tehtävä on vakuuttaa rekrytoija päästämään sinut jatkoon. Älä siis täytä ansioluetteloasi asiaan kuulumattomilla tehtävillä vain, jotta saisit ansioluetteloosi pituutta. Älä luule, että ansioluettelon pituus olisi sen arvon mitta. 

Ei liene salaisuus, että rekrytoijilla ja varsinkin työnantajilla on kiire rekrytointien kanssa. Tästä syystä ansioluetteloiden perkaamiseen käytetty aika halutaan minimoida. Tehtävää kohden ansioluetteloita voi tulla kymmeniä tai satoja. Tästä syystä tiivis ja selkeä ansioluettelo on paras. Tämä tarkoittaa sitä, että ansioluettelon pituus varsinkin entry level ja trainee-hauissa tulee olla maksimissaan yksi sivu. Kun olet kerännyt työkokemusta enemmän, voit harkita ansioluettelon pidentämistä, mutta silloinkin tee se vain jotta saat relevantit asiat esille. 

Työkokemus sekä koulutus tulee tuoda esille viimeisimmistä lähtien ja leikata liian vanhat seikat pois. Toisaalta, jos esimerkiksi vanhat koulutukset ovat erittäin relevantteja haetun paikan kanssa tai saat niillä tuotua itseäsi esille hyvällä tavalla muista erottautuen kannattaa pohtia tarkkaan niiden sisällyttämistä ansioluetteloon. 

Kaikista työkokemukseen ja koulutukseen liittyvistä merkinnöistä tulee käydä ilmi milloin olet ollut työssä tai milloin olet suorittanut koulutukset. Kerro milloin olet aloittanut opinnot ja missä vaiheessa ne ovat.  

Pelkkä vuosiluvulla järjestäminen ei riitä. Merkitse työkokemuksiin ja koulutuksiin vähintään kuukausi ja vuosi. Monia lyhyitä pätkiä tehneen ansioluettelosta voi olla vaikea saada selvää milloin mikäkin työ on päättynyt ja milloin uusi on alkanut. Tuo myös esille jos olet tehnyt kahta työtä samaan aikaan. 

Pyri sisällyttämään työkokemustesi listaukseen myös tiivis ja selkeä kuvaus mitä olet työssäsi tehnyt. Moni titteli voi sisältää eri työnantajilla täysin erilaisia tehtäviä. Se millaisia vastuita junior traineelle annetaan toisessa toimistossa voi erota merkittävästi toisesta toimistosta. Sama pätee esimerkiksi harrastus- ja järjestötoimintaa kuvaavaan listaukseen. Pyri saamaan olennaisin esille yhdellä tai maksimissaan kahdella lauseella. Tämä toki riippuu ansioluettelosi yleisestä asettelusta, mutta mitä lyhyempi ja ytimekkäämpi kuvaus, sen parempi. Pääset kertomaan relevantista työkokemuksistasi myös hakemuksessa, joten ansioluetteloon sinun ei tarvitse satuilla turhan pitkiä pätkiä. 

Työkokemusten jälkeen listaa tiedot opinnoistasi sekä koulutuksista. Kuten edellä mainitsin, ei tähän kannata listata kaikkia järjestötoiminnan koulutuksia. Partiolaisten Value Based Leadership-kurssi on relevantimpi kuin HYYn rahastonhoitajille järjestetty koulutus. Kerro myös opintojesi vaihe, opintopistemäärä ja GPA. GPA on tärkeä osalle työnantajista, joten kaikkiin hakemuksiin se ei ole pakollinen. Jos opintojesi keskiarvo on korkea, ei sen mahduttamisesta toki haittaakaan ole vaikka sitä ei erikseen pyydettäisi. 

Työkokemuksen ja opintomenestyksen ollessa tärkein osa ansioluetteloa, ei ole syytä kuitenkaan unohtaa harrastuksia ja muuta osaamista. Harrastuksista mainitsinkin jo ylhäällä, mutta niihinkin pätee samat seikat: vain relevantit asiat mukaan.  

Muu osaaminen sisältää tiedot esimerkiksi kielitaidostasi sekä tiettyjen ohjelmistojen osaamisesta. Microsoft Officen osaaminen on tänä päivänä pakollista. Excelin, Wordin ja Powerpointin lisäksi monet muut Office-paketin työkalut voivat olla hyödyksi. Jotkin työnantajat käyttävät lisäksi monia uudempia työkaluja viestimiseen ja projektinhallintaan. Slack, Trello ja Pipedrive ovat monien muiden ohjelmien lisäksi käytössä monessa paikkaa. Avustavissa ja hallinnollisissa tehtävissä laskutusjärjestelmien ja asiakirjanhallintasovellusten osaaminen on erittäin hyvä lisä. 

Riippuu hyvin paljon ansioluettelosi taitosta miten esität nämä muut taidot, mutta vähintään olennaisimpien ohjelmistojen osaaminen tulisi tuoda esille.  

Kaikessa kokemusten ja taitojen esille tuonnissa sinun tulee muistaa se, että on sinun vastuullasi esittää asiat oikeassa valossa. Jokainen seikka tulee olla helposti ja nopeasti löydettävissä, selkeästi arvioitavissa ja tartuttavissa. Tartuttavissa oleva tarkoittaa sitä, että taitojen ja kokemuksen tulee olla kvantifioitavissa, asetettavissa asteikolle ja helposti arvioitavissa.  

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä sinun tulee harkita kuka tai ketkä suosittelevat sinua. Suosittelijoita on hyvä olla vähintään yksi, maksimissaan kaksi tai kolme. Suosittelijoiden tulee liittyä tiiviisti johonkin edellisistä työpaikoistasi tai esimerkiksi vaativiin järjestötoimiisi. Suosittelijan tulee mielellään olla esimiehesi tai kollegasi. Tuo esille mikä suhteesi suosittelijaasi on.

Ja jottei se jäisi epäselväksi: kukaan ei tule – tai ainakin hyvin harva tulee – kysymään sinulta erikseen suosittelijoita.  

Toivottavasti tämä kirjoitus ei tuonut liikaa paineita! 

Jos ei tuonut, niin muista, että on hyvin todennäköistä että sinun ansioluetteloitasi lukee useampi henkilö kuin graduasi. 

Työnhakua käsittelevän blogisarjan kaikki osat:

1. Hakukuulutus – mitä siitä pitäisi saada irti?
2. Millainen on hyvä ansioluettelo?
3. Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?
4. Työnhaku – työhaastattelut
5. Työnhaku – videohaastattelut