Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku5.2.2018

Tehtyäsi riittävän kattavan tutkimuksen hakemastasi työpaikasta ja kirjoitettuasi ansioluettelon valmiiksi, on aika tehdä hakemus. Hakemuksen tulee noudattaa samaa graafista suunnitelmaa kuin ansioluettelon ja sinun tulee käyttää samoja fontteja. 

Hakemuksen optimaalinen pituus on yksi sivu riippumatta siitä haetko entry-level-paikkaa vai senior-paikkaa. Edelleenkin työnantajilla ei ole aikaa lukea koko elämäntarinaasi, vain parhaat ja relevanteimmat palat. 

Hakemuksen kielen tulee matchata hakemasi tehtävän työnantajan kieleen sekä työtehtävään. Älä puhuttele rekrytoivaa tahoa kuin parasta kaverisi, mutta vältä myös liiallista formaalisuutta. Hakemuksesta saa näkyä pilkahdus persoonaasi, mutta muista että kirjoitat tulevalle pomollesi etkä Jodeliin.  

Työnhakutilanteessa hakemuksia tulee tehtyä monta. Silloin mieleen voi juolahtaa tehdä yksi kaikkeen sopiva pohja. Todellisuudessa tällaiset työhakemusspammaukset erottuvat joukosta, eikä sillä kaikkein mairittelevimmalla tavalla. Voit kirjoittaa joitakin kappaleita valmiiksi, mutta sinun tulee aina kohdistaa hakemus hakemaasi tehtävään. Miksi työnantaja ottaisi juuri sinut kun selvästi et halua vain heille? 

Jos työurallasi tai opinnoissasi on syystä tai toisesta aukkoja, älä selittele niitä liikaa. Voit mainita aukkojen syistä lyhyesti, mutta älä takerru asiaan. Jos työnantajaa kiinnostaa tällaiset seikat, asiasta kysytään haastattelussa. Vaikka kyse on töihin hakemisesta, on kyse myös myynnistä. Älä myy itseäsi huonona tuotteena vaikka työ- tai opintourasi ei ole täydellinen. Ole rehellinen, mutta älä anna turhaan panoksia ampua hakemuksesi alas. 

Työnhakutilanteessa hakijat ovat luonnollisesti fokuksessa. Työssä kuitenkin on myös kyse organisaation osana olemisesta. Työnantajat etsivät parhainta mahdollista osaaja tehtävään, mutta myös parasta ihmistä organisaatioon. Todista, että sovit tehtävään parhaiten ja olet ihminen, josta myös pidetään. 

Aloita hakemus kertomalla jälleen kerran tiiviisti ja selkeästi kuka olet, mikä olet ja millainen olet. Älä tuhlaa  itsesi esittelyyn paria lausetta enempää. Olethan jo kertonut ansioluettelossasi kuka olet. Pääset kertomaan kokemuksestasi ja sopivuudestasi tehtävään myöhemmin. Tässä sinun kuitenkin tulee herättää mielenkiinto samalla tapaa kuin ansioluettelon ensimmäisessä kolmanneksessa. 

Hakemuksesta tulee käydä ilmi miksi juuri sinä olet paras mahdollinen valinta kyseiseen tehtävään. Tämä tulee esille muutamalla tapaa: osoitat motivaatiosi, osoitat “palavan rakkautesi” hakemaasi työpaikkaa ja tehtävää kohtaan, osoitat kokemuksesi ja tuot esille mitä uutta tuot mukanasi tehtävään.  

Motivaation osoittaminen on yllättävän hankala tehtävä ja moni jättää koko osion hakemuksistaan pois. On totta, että varsinkin entry-level-positioissa niin raha kuin työkokemus ovat tärkeitä motivaattoreita työnhakijalle, mutta valitettavasti työnantajat asettavat muitakin vaatimuksia valinnalle kuin kiinnostuksen rahaan ja hakijan kokemusmaailman kartuttamisen. Sinun tulee kertoa selkeästi miksi juuri kyseinen positio juuri kyseisellä työnantajalla kiinnostaa sinua eniten.  

”Ala kiinnostaa minua ja olen erittäin motivoitunut toimimaan teillä positiossa X. Tehtävä vaikuttaa kiinnostavalta, koska haluan työskennellä alalla kyseisessä tehtävässä” 

vs. 

”Työpaikka C on alansa arvostetuin asianajotoimisto ja olisin erittäin ylpeä päästessäni työskentelemään alan asiantuntevimpien ihmisten kanssa. Tehtävässä minua kiinnostaa erityisesti….” 

Alempi esimerkki voi mennä hieman yli. Tarkoitukseni on kuitenkin osoittaa, että tuomalla hieman tunnetta ja selkeitä syitä esille erotut massasta joka haluaa vain töihin. Sinun tulee myös eritellä hakukuulutuksesta poimimasi perusteella ne seikat mitkä tehtävässä sinua kiinnostavat. Työnantajat hakevat parasta osaamista, mutta myös parhaiten motivoituneita henkilöitä.  

Tämän jälkeen alkaakin hankalimmat osuudet. Seuraavaksi sinulla on muutaman kappaleen verran tilaa kertoa miksi juuri sinun aiempi kokemuksesi, koulutuksesi ja persoonasi ovat sopivimmat tehtävään. Kun olet ottanut selvää tehtävän vaatimuksista ja työnantajasta, tulee sinun liittää oma kokemuksesi osaksi vaatimuksia. Olet jo luetellut ansioluetteloosi tiiviisti mitä olet tehnyt. Nyt sinulla on tilaisuus kertoa enemmän historiastasi ja miten se auttaa sinua selviytymään tehtävässä.  

Oma substanssiosaaminen tulee tuoda esille selkeästi ja rehellisesti. Sinun tulee pystyä esittelemään mitä olet oppinut ja miten olet hyödyntänyt oppimaasi käytännössä. Työnantajat etsivät itsenäisesti työskentelemään ja oppimaan kykeneviä työntekijöitä. Se miten sinä olet omaa osaamistasi kehittänyt on asioita joita usein kysytään. Opittujen taitojen listaamisen lisäksi sinun on hyvä valmistautua kertomaan miten olet asioita oppinut.  

Sinulla voi olla työ- ja opintohistorian lisäksi harrastustoiminnasta kertynyttä kokemusta, jota voit käyttää hakemuksessa hyväksi. Harrastusten kautta voit tuoda esille omaa personaasi, sekä monipuolistaa omaa historiaasi. Harrastuksetkin tulee toki liittää osaksi hakukuulutuksen vaatimuksia ja ne tulee mainita jos ne ovat relevantteja. Netflixin katselu ja kirjojen lueskelu eivät varsinaisesti kerro sinusta juuri mitään tai tuo esille omaa erinomaisuuttasi. Moni harrastustoiminta voi sisältää myös juuri hakijalle ilmiselviä hyötyjä tehtävään nähden. Työnantajille ei kuitenkaan ole tuttua ihan kaikkien järjestöjen toiminta tai harrastuksien hyödyt. Työnantajat eivät myöskään välttämättä tiedät miten laajaa joidenkin järjestöjen toiminta voi olla tai mitä ne ylipäänsä tekevät. Jos olet toiminut suuren järjestön johtavassa asemassa tai organisoinut suuria projekteja, tulee sinun tuoda se ja oppimasi seikat esille tiiviisti ja kiinnostavasti. Miksi toiminta esimerkiksi SYL:ssa hyödyttää tässä tehtävässä? Mitä vapaaehtoispesti Slushissa on sinulle opettanut? 

Loppuun voit kertoa lisäksi lyhyesti mitä voisit tuoda mukanasi tehtävään. Tätä täytyy kuitenkin arvioida tehtävänkuvan kautta ja sen mukaan miten itse olet oman taustoituksesi kannalta oppinut työnantajasta. Jotkut työnantajat haluavat vain tasan tarkkaan sen mitä ovat ”tilanneet”, jotkut haluavat myös muuta. Esimerkiksi kansainvälisyydestä vaihdon tai harjoittelun kautta voi olla hyvinkin positiiviset vaikutukset. Toisaalta jotkin työnantajat arvostavat viestintäkokemusta ja esimerkiksi datan visualisointia.  

Aivan lopuksi päätät hakemuksen miellyttävästi, et anellen vaan terveellä itseluottamuksella. 

Työnhakua käsittelevän blogisarjan kaikki osat:

1. Hakukuulutus – mitä siitä pitäisi saada irti?
2. Millainen on hyvä ansioluettelo?
3. Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?
4. Työnhaku – työhaastattelut
5. Työnhaku – videohaastattelut