Kuinka valmistautua työhaastatteluun?

Kirjoittaja

Erica Holmlund | Paragraaffi

Työnhaku22.2.2023

Kun työhakemus on lähetetty, on aika suunnata katse kohti rekrytointiprosessin seuraavaa vaihetta – työhaastattelua. Huolellisella valmistautumisella luot itsestäsi hyvän vaikutelman ja onnistut työhaastattelussa todennäköisesti paremmin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – sanonta, joka pätee myös tässä asiassa.

Miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua?

Olet toivottavasti tutustunut jo hakemusta laatiessasi yritykseen ja sen toimialaan. Pyri työhaastatteluun valmistautuessa siihen, että todella ymmärrät yrityksen toiminnan ja siihen mahdollisesti liittyvät erityispiirteet. Yhä useammilla yrityksillä on myös erilliset työnantajasivut, joista pääset tutustumaan esimerkiksi työnantajan arvoihin, kulttuuriin ja työntekijöiden uratarinoihin. Huolellinen perehtyminen auttaa valmistautumisessa ja se on myös erinomainen tapa pohtia, mitä haluat tuoda itsestäsi työhaastattelussa esiin.

Työhaastattelussa rekrytoija haluaa tyypillisesti selvittää motivaatiotekijöitäsi, odotuksiasi tehtävää ja työnantajaa kohtaan, ammatillisia valmiuksiasi ja työyhteisötaitojasi. Onnistuneen työhaastattelun kannalta on tärkeää, että olet tunnistanut ja osaat sanoittaa omat motivaatiotekijäsi, tehtävän kannalta keskeisimmät osaamisalueet ja omat vahvuutesi. 

Ennen työhaastattelua, voit pohtia seuraavia kysymyksiä:

Miksi hait tehtävää?

Kysymys voi tuntua itsestään selvältä, mutta sen sanoittaminen työhaastattelussa voi olla yllättävään hankalaa. Voit lähestyä kysymystä pohtimalla, mikä tehtävässä, yrityksessä tai toimialassa sinua kiinnostaa. 

Mitä odotuksia sinulla on tehtävää kohtaan?

Omia odotuksia on helpompi sanoittaa, kun pohjatyö on tehty huolella. Kenties odotat, että pääset työskentelemään tutun alueen parissa uudella toimialalla, tai ehkä tavoitteesi on kehittyä tietyn alueen syväosaajaksi ja koet, että tehtävä mahdollistaisi tämän? Mitkä odotuksesi ikinä ovatkin, tämä kysymys auttaa sinua jäsentelemään omia motivaatiotekijöitäsi ja pohtimaan, millaista työskentely tehtävässä olisi.

Millaisia tavoitteita sinulla on työurallesi?

Rekrytoija ei odota, että sinulla olisi yksityiskohtainen suunnitelma koko työurallesi. Pohdi kuitenkin ammatillisia mielenkiinnon kohteitasi ja työuraan liittyviä toiveitasi sekä sitä, miten tehtävä tukisi niiden toteutumista. 

Mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitä haluat nostaa esiin työhistoriastasi?

Soveltuvuuden arvioinnissa on tärkeää, että rekrytoijalla on käsitys työhistoriastasi ja tehtävistä, joiden parissa olet työskennellyt. Pohdi huolellisesti etukäteen, mitkä ovat haettavan tehtävän keskeisimmät osa-alueet ja miten osaamisesi tukisi tehtävässä menestymistä. Osaamista kannattaa sanoittaa mahdollisimman konkreettisella tasolla niin, että myös rekrytoija saa käsityksen siitä, millaisten asiakokonaisuuksien parissa olet työskennellyt.

Hyvä valmistautuminen tuo varmuutta

Työhaastattelu on parhaimmillaan vastavuoroinen keskustelu, jossa niin työnantaja kuin työnhakija voivat tutustua toisiinsa ja arvioida toistensa soveltuvuutta. Mieti siis jo etukäteen, mitä haluat tietää esimerkiksi yrityksestä, itse tehtävästä tai työkulttuurista. Halutessasi voit kirjoittaa kysymykset itsellesi ylös, jotta ne eivät unohdu keskustelun edetessä.

Huolellinen valmistautuminen luo hyvän vaikutelman, mutta tuo usein myös varmuutta. On luonnollista, että työhaastattelu jännittää, olit sitten jo kokenut konkari tai ottamassa ensiaskelta kohti työelämää – jos jännitys kasvaa liian suureksi, voi sen myös sanoa rohkeasti ääneen.

Onnea haastatteluun!