Työnhaku – Videohaastattelut

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku22.5.2018

Videohaastattelut ovat nopea ja joustava tapa suorittaa haastatteluita. Nykyään videohaastatteluita suositaankin juuri joustavuuden ja paikkariippumattomuuden vuoksi. Usein hakijoita tehtäviin on ympäri Suomea ja jopa ulkomaita, joten videohaastattelut mahdollistavat hakijoiden haastattelut joustavasti sekä tehokkaasti. Videohaastatteluitakin on monenlaisia. Osa videohaastatteluista suoritetaan live-videohaastatteluna ja osassa hakija vastaa ennalta määritettyihin kysymyksiin videolla, joka tallennetaan rekrytointijärjestelmään.  

Näistä jälkimmäinen on hakijaa kohtaan armollisempi siinä mielessä, että hakija voi nauhoittaa videon tarpeeksi montaa kertaa, jotta vastaus on paras mahdollinen. Live-haastattelussa tämä ei luonnollisestikaan ole mahdollista. Jo aiemmista blogeista esille tullut valmistautuminen on kuitenkin molemmissa edelleen avainasemassa. Toki sillä erotuksella, että tallenteen ollessa kyseessä pystyt vielä hiomaan omaa vastaustasi pidemmälle. 

Parhaat vastaukset tallenne-tyyppisiinkin haastatteluihin voivat vaatia usean oton. Hyvä taktiikka on kirjoittaa itselle lyhyt ”skripti”, jonka opiskelet mahdollisimman luontevasti ”esitettäväksi”. Skripti auttaa sinua tuomaan esille kaikki tärkeimmät pointit vastauksessasi, mutta näkemään myös jos jotain puuttuu. Tallenne-tyyppisissä haastatteluissa sinun voi olla mahdollista nukkua yön yli ja pohtia rauhassa vastauksiasi. Käytä tätä tarvittaessa hyväksesi.  

Kun kirjoitat vastauksiasi listaksi voit huomata, että jokin sinut muista esille nostava tekijä voi puuttua. Tätä tapahtuu yleensä livehaastatteluissa. Usein haastattelijan viimeinen kysymys saattaa olla seuraava: ”Haluatko vielä tuoda esille jotain itsestäsi”. Tähän kysymykseen vastaukset voivat pulpahdella vasta muutaman sekunnin viiveellä. Tallenteen ollessa kyseessä on sinun tehtäväsi muistaa tuoda esille omat ”supervoimasi”. 

Livenä tapahtuvan videohaastattelun perusperiaatteet ovat samat kuin face-to-face- haastattelussa. Muutama seikka kuitenkin tulee ottaa huomioon. Ensinnäkin omasta läsnäolosta huolen pitäminen on tärkeää. Vaikka intuitiivisesti haluaisitkin katsella hieman ympärillesi ja keskittää katseesi tietokoneen ruudulla näkyvään haastattelijaan, tulisi sinun kuitenkin suunnata huomiotasi myös suoraan kameraan. Tätä kautta luot samaa vaikutelmaa kuin silmiin katsomisella face-to-face- haastattelussa. Ylipäänsä katseen kohdentaminen jatkuvan ympärille pälyilyn sijaan on tärkeää. 

Videohaastatteluissa pelkällä kameran asettelulla saa aikaan ihmeitä. Suosittelen asettamaan kameran siten, että se on silmiesi tasalla tarpeeksi jykevällä alustalla. Jokainen älypuhelimen käyttäjä lienee avannut vahingossa puhelimensa etukameran ja tuijottanut omaa kuvajaistaan alaperspektiivistä. Et varmaan halua luoda ensivaikutelmaa samasta kuvakulmasta? Lisäksi jatkuvasti tärisevä ja heiluva kamera saa pahimmillaan haastattelijan merisairaaksi. Kirjapino tai vaikka korkea kattila on tässä kaverisi. 

Live-videohaastattelussa huomio keskittyy eritoten haastateltavan kasvoihin, koska yleensä juuri muuta ei tilanteessa näy. Tästä syystä ilmeet ja katseen kohteet korostuvat. Tätä ei kannata pelätä, mutta se kannattaa ottaa huomioon. Ruudun tuijottaminen voi tuntua tylsältä ja kasvoille voi valahtaa resting-office-face. Pyri välttämään tätä. 

Vaikka oma pää onkin ruudussa yleensä keskiössä, pidä huolta taustan siisteydestä. Persoonalliset taideteokset tai esimerkiksi kavereiden polttarilahjat omaavat toki tunnearvoa, mutta niiden soveltuvuutta työhaastattelun taustaksi tulee arvioida silti objektiivisesti. Varmista myös, että kämppikset ja muut saman talouden asukkaat ovat tietoisia haastattelusta. Pieni viuhahdus tuskin on tappanut ketään, mutta riippuen haastattelijasta se voi luoda joko positiivisen tai negatiivisen hämmennyksen haastattelutilanteen keskelle. Kokeile myös nauhoittaa omaa puhettasi valitsemassasi tilassa. Näin varmistat ettei tilassa ole epämiellyttäviä kaikuja tai piileviä häiriöääniä. 

Lopuksi ehkä tärkein asia: tarkista, kokeile ja viritä laitteistosi kuntoon hyvissä ajoin ennen haastattelua. Mikäli olet saanut kutsun live-videohaastatteluun Skypen, Hangoutsin tai vaikka Zoomin kautta kontaktoi haastattelijasi heti kun se on mahdollista. Näin haastattelu alkaa ajallaan etkä joudu säätämään kuvakulmaa tai laitteistoa kesken haastattelun.  

Oman äänen kuuntelu ja kasvojen katselu voi olla joskus tuskallista, mutta tee joka tapauksessa muutama nauhoite etukäteen. Tästä ei ole hyötyä pelkästään live-videohaastatteluihin vaan haastatteluihin ylipäänsä.

Työnhakua käsittelevän blogisarjan kaikki osat:

1. Hakukuulutus – mitä siitä pitäisi saada irti?
2. Millainen on hyvä ansioluettelo?
3. Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?
4. Työnhaku – työhaastattelut
5. Työnhaku – videohaastattelut