Phuksiristeilyltä lakimieheksi

Kirjoittaja

Olli Isoaho | Borenius

Artikkelit5.2.2020

Aloitin oikiksen syksyllä 2015, ja silloin en oikeastaan tiennyt mitään Eteläesplanadin asianajotoimistokeskittymästä. Asianajomaailma ja oikis olivat minulle täysin uusia asioita.

Fuksiviikolla meille tuoreille fukseille kerrottiin, että Boreniuksen kuuluisalle phuksiristeilylle kannattaa mennä, jos vain saa itselleen paikan. Yritin ilmoittautua tapahtumaan, mutta valitettavasti nettini ei ollut nopea eivätkä isovanhempani, serkkuni, äitini tai kaimani olleet tarpeeksi valveutuneita siihen, että olisivat minua tässä urakassa auttaneet (olen kuullut jälkeenpäin, että moni muu on valjastanut perheensä auttamaan netti-ilmoittautumisessa). Seurauksena oli se, ettei ilmoittautumiseni mennyt läpi ja sain ainoastaan jonotussijapaikan.

Mutta olin onnekas, sillä pääsin kuitenkin tältä varapaikalta risteilylle. Kyllä kannatti lähteä, jo pelkästään sen takia, että minua pyydettiin lähettämään CV:ni Junior Traineen tehtävään. Tuosta risteilystä on nyt kulunut neljä vuotta.

Trainee-maailma vei mennessään

Onnistuneen risteilyn jälkeen aloitin marraskuussa 2015 Boreniuksella Junior Traineena. Olin nollan opintopisteen oikeustieteen ylioppilas, mutta onneksi Boreniuksella ei kiinnitetty liikaa huomiota opintopisteisiin (tarkemmin sanottuna niiden puutteeseen), koska Junior Traineen työssä tärkeintä on oikea asenne. Junior Traineena hoidin erilaisia tehtäviä asiakirjojen noutamisesta ja kopioimisesta lähettikeikkojen ajamiseen. Avustin myös Boreniuksen vastaanottoa ja vastasin keskukseen tuleviin puheluihin. Kaiken kaikkiaan Junior Traineena tein kattavasti erilaisia ”hommia”. Viihdyin Junior Traineena todella hyvin – olin junnuna yli puolitoista vuotta.

Junnuhommista siirryin insolvenssitraineeksi Boreniuksen Restructuring & Insolvency -praktiikkaan. Praktiikkamme tekee töitä yrityssaneerausten ja konkurssien parissa. Avustamme yritysasiakkaitamme laajasti maksukyvyttömyysasioihin liittyvissä tilanteissa. Insolvenssitraineena pääsin mukaan eri toimeksiantojen hoitamiseen ja asiakastapaamisiin. Sain hoitaa pienempiä toimeksiantoja todella itsenäisesti ja minulle annettiin paljon vastuuta. Insolvenssitraineena antoisinta oli ehdottomasti mielenkiintoiset toimeksiannot sekä itsenäinen työskentely.

Ollessani junnu- ja insolvenssitrainee asuin ja opiskelin Turussa, mutta kävin töissä Helsingissä. Hauska yksityiskohta on myös se, että aloittaessani työt Boreniuksella Onnibussi lähti aamuisin ainoastaan Hotelli Caribialta. Näin ollen kävelin aamulla Telakkarannasta Ylioppilaskylään (4 kilometriä), jotta pääsin 150 kilometrin päähän töihin Boreniukselle.

Insolvenssitraineen tehtävistä siirryin praktiikan Associate Traineeksi keväällä 2019. Ennen Associate Traineeksi siirtymistä työskentelin neljä kuukautta Hongkongissa Finnish Chamber of Commercen palveluksessa. Boreniuksen Associate Traineena pääsin näkemään, mitä lakimiehen työ asianajotoimistossa pitää sisällään. Sain hoitaa itsenäisesti toimeksiantoja ja olla yhteydessä asiakkaisiin. Päivittäisessä työssäni hoidin laajasti erilaisia asioita aina konkurssipesien selvittämisestä riidanratkaisuun ja yhtiöoikeudellisiin kysymyksiin.

Ei pelkkää pänttäämistä

Boreniuksen trainee-jaksojen suorittaminen on antanut minulle todella paljon valmistumisen jälkeistä työelämääni varten. Associate Trainee -jaksoni päättyi lokakuun lopulla 2019, jolloin aloitin opintovapaan. Opintovapaalla kirjoitin graduni valmiiksi ja viimeistelin loput kurssit. Aloitan lakimiehenä Boreniuksella helmikuussa 2020. Usein urapolut muodostuvat sattumien kautta, minun sattumani oli phuksiristeilyn varasija ja siitä alkanut polku kohti liikejuridiikan huippuosaamista.