Oikeustiedettä ja golfia Floridassa

Kirjoittaja

Ronja Taipale | Eversheds Sutherland

Artikkelit14.9.2022

Junior Trainee Ronja Taipale palasi keväällä Suomeen ja Evershedsille opiskeltuaan neljä vuotta Yhdysvalloissa University of West Floridassa, missä hän suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon ja pelasi golfia koulun golfjoukkueessa.

Lähdin lukion jälkeen Yhdysvaltoihin urheilustipendillä, koska halusin yhdistää opiskelun ja kilpaurheilun. Lisäksi halusin nähdä maailmaa, tutustua uusiin ihmisiin ja oppia, kasvaa ja kehittyä. University of West Florida valikoitui kohteeksi muun muassa hyvien opinto-ohjelmien ja laadukkaan urheilutoiminnan takia. Golfin kannalta Floridan ilmasto ja loistavat ympärivuotiset kilpailu- ja harjoitusmahdollisuudet vaikuttivat myös valintaani.

Alkuun opiskelin University of West Floridassa tutkintovaatimuksiin kuuluvat peruskurssit, jotka kaikkien yliopisto-opiskelijoiden pitää suorittaa pääaineesta riippumatta. Peruskurssien jälkeen pääsin keskittymään ja syventymään oman pääaineeni ja sivuaineideni kursseihin. Oikeustieteen opiskelu Yhdysvalloissa eroaa Suomen systeemiin verrattuna siten, että Yhdysvalloissa yliopistotutkinnon suorittamisen jälkeen haetaan erikseen oikeustieteelliseen tiedekuntaan jatkamaan opintoja vielä 2–3 vuodeksi. Opiskelimme kursseillani monia asioita, jotka opiskellaan myös oikeustieteellisessä. Legal Studies -pääaineeni onkin suunniteltu niin, että opiskelija saisi tarvittavat tiedot ja taidot ja olisi mahdollisimman valmis opiskeluun oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Opiskelut ja arki toisessa maassa opettivat paljon. Yllätyin koko oikeusjärjestelmän erilaisuudesta verrattuna Suomeen sekä oikeustapausten merkityksestä. Erilaisuus näkyi arjessa esimerkiksi siinä, että korkeimman oikeuden tulevista tai päätetyistä jutuista kirjoitetaan erittäin näkyvästi mediassa. Poliittinen polarisaatio näkyy myös vahvasti Yhdysvalloissa, ja mediassa kirjoitetut uutiset ja artikkelit eroavatkin paljon lähteen poliittisesta kannasta riippuen. Oikeusjärjestelmän ja politiikan suhde näkyy myös siinä, että istuva presidentti haluaa nimittää kaudellaan mahdollisimman monta korkeimman oikeuden tuomaria, jotta tulevat päätökset olisivat mahdollisimman hyvin linjassa presidentin oman ideologian kanssa. Lisäksi osavaltioiden väliset eroavaisuudet yllättivät. Esimerkiksi kannabiksen käyttö on joissain osavaltioissa laillista sekä lääke- että viihdekäyttöön, kun taas jotkut osavaltiot sallivat vain lääkekäytön ja toiset osavaltiot eivät salli käyttöä missään muodossa. Tuntuisi erikoiselta, jos Suomessa eri alueilla olisi eri lait.

Neljän vuoden aikana ehdin oppia paljon itsestäni, opiskelemisesta, juridiikasta, eri kulttuureista ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Opetus Yhdysvalloissa painotti tietotaidon lisäksi taitoa esiintyä. Myös suunnitelmallisuuden ja ajanhallinnan tärkeys korostui opiskelua ja urheilua yhteensovittaessa.

Suomessa hain oikeustieteelliseen keväällä 2020, jolloin olin juuri tullut takaisin Suomeen koronapandemian takia, eikä Yhdysvaltoihin paluun aikataulusta ollut varmuutta. Suoritin satunnaisia kursseja Helsingin yliopistossa Yhdysvaltoihin tekemieni opintojen lisäksi. Yhdysvalloista valmistumisen jälkeen palasin Suomeen keväällä 2022 ja jatkan nyt opintoja Suomessa täydellä teholla. 

Paluu Suomeen on sujunut hyvin. Toki tuntuu erikoiselta, etten palaakaan rutiininomaisesti Yhdysvaltoihin taas syksyllä, mutta odotan innolla arkea Suomessa. Läheiset, opinnot, työ ja urheilu pitävät arjen kiireisenä ja mielekkäänä. Huomasin neljän jenkkivuoden aikana myös sen, että mitä kauempana on kotoa, sitä enemmän oppii arvostamaan kotia. Vaikka kokemus oli erittäin opettavainen ja nautin ajastani Yhdysvalloissa, tuntuu hyvältä myös palata koti-Suomeen.

Suomeen paluu tarkoittaa myös sitä, että voin jatkaa töitä Evershedsillä ympärivuotisesti.

Aloitin työt Evershedsillä ensimmäisen kerran syksyllä 2020, kun jäin koronan takia Suomeen syksyksi suorittamaan opintojani Yhdysvaltoihin etänä. Päätin hakea Evershedsille heti kun tiesin, että jään syksyksi Suomeen. Työt aloitin Evershedsillä heti alkusyksystä. Keväällä 2021 lähdin takaisin Yhdysvaltoihin, mutta palasin takaisin Evershedsille kesätöihin sekä kesällä 2021 ja 2022. On ollut ihana huomata, kuinka lämpimästi minut on aina otettu Evershedsillä vastaan, vaikka olenkin välissä ollut pidempiä aikoja maailmalla.