Onnistuneen hakemuksen kulmakivet

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku29.8.2023

Kun olet perehtynyt perusteellisesti hakemaasi työpaikkaan ja viimeistellyt ansioluettelosi, seuraava askel on laatia hakemuskirje. On suositeltavaa, että hakemuksesi säilyttää samanlaisen tyylin kuin ansioluettelosi ja käytät siinä esimerkiksi samoja fontteja ja värejä. Hakumateriaalit muodostavat parin, joka tulisi toimia yhtenäisenä kokonaisuutena, tukien toinen toistaan.

Työnantajilla on varsin rajallinen aika käytössä hakemuksesi lukemiseen, mistä johtuen suositeltava pituus on yksi sivu, riippumatta haetko entry-level vai senior-paikkaa.

Pidä mielessäsi, että hakumateriaalit ovat pari ja niiden tulisi toimia yhtenäisenä kokonaisuutena – ei toistella samoja asioita tai näyttää irrallisilta keskenään. Hakemuksessa on hyvä käyttää asiallista kieltä, mutta myös persoonasi saa tulla tekstistä esiin. Kun olet tutustunut yritykseen hyvin, osaat myös hahmottaa paremmin sen, minkälainen tyyli mahdollisesti puhuttelisi parhaiten.

Tärkein nyrkkisääntö hakemuksien tekemiseen on, että panostaa laatuun eikä määrään. Kun työnhaku on ajankohtaista ja hakemuksia täytyy kirjoittaa useita, voi mieleen juolahtaa, että olisi helppo tehdä kaikkiin paikkoihin sama pohja. Nämä hakemukset kuitenkin erottuvat joukosta, eivätkä välttämättä edukseen. Kohdista hakemus siis aina hakemaasi tehtävään ja yritykseen.

Oikean osaajan löytyminen on keskiössä, mutta yhtälailla oleellista on myös organisaatioon sopivan henkilön löytyminen. Työnantajat etsivät parhainta mahdollista osaaja tehtävään, mutta myös parasta ihmistä organisaatioonsa.

Aloita kertomalla motivaatiostasi kyseistä tehtävää kohtaan

Aloita hakemus avaamalla lukijalle, miksi juuri tämä tehtävä ja organisaatio kiinnostavat sinua. Motivaation osoittaminen voi olla haastavaa, mutta se on avainasemassa. Kerro, miksi juuri tämä positio ja yritys ovat sinulle merkityksellisiä, mikä tehtävänkuvassa ja toimialassa kiinnostaa sekä mitä mahdollisuuksia tehtävä sinulle tarjoaa.

Työnantajat hakevat parasta osaamista, mutta myös parhaiten motivoituneita henkilöitä, jotka näkevät itsensä töissä juuri heillä!

Miksi juuri sinä?

Kerro seuraavaksi, miksi juuri sinun aiempi kokemuksesi ja koulutuksesi tekevät sinusta sopivimman valinnan tehtävään. Peilaa omia kokemuksesi suhteessa ilmoituksen vaatimuksiin! Ansioluettelostasi selviää tiiviisti aikaisempi kokemuksesi, joten älä vain referoi työtehtäviäsi, vaan kerro erityisesti mitä olet missäkin roolissa oppinut ja miten se auttaa sinua menestymään haettavassa tehtävässä.

Pyri kertomaan konkreettisesti, mitä olet oppinut ja miten olet hyödyntänyt taitojasi käytännössä. Työnantajat arvostavat itsenäisesti työskenteleviä ja oppimishaluisia työntekijöitä, joten kerro myös, miten olet kehittänyt osaamistasi.

Harrastustoiminnasta kertominen voi tuoda esiin persoonasi ja monipuolistaa historiaasi. Kerro lyhyesti, mitä voit tuoda mukanasi tehtävään myös harrastusten kautta. Tärkeää on liittää nämäkin haettavaan tehtävään ja avata, mitä olet oppinut esimerkiksi suurista projekteista tai järjestöjen johtotehtävistä, ja miksi nämä kokemukset ovat arvokkaita.

Millaisen kollegan ja työntekijän sinusta saa?

Hakemuksesi loppuun voit vielä tiivistetysti mainita, millaisena työntekijänä ja työkaverina näet itsesi. Kuvaa lyhyesti toimintatapojasi ja kerro, mitä voit tuoda mukanasi työyhteisöön. Yritykset arvostavat oikeanlaista henkilöä omassa tiimissään, ja sinullekin on varmasti tärkeää, että työkulttuurin odotukset kohtaavat kyseisen työnantajan käytännön kanssa!

Muista, että laadulla on aina suurempi merkitys kuin määrällä. Tsemppiä kirjoittamiseen!

Lue myös vinkkimme hyvään ansioluetteloon!