Kulttuurin äärellä: mistä on Dittis tehty?

Kirjoittaja

Heta Havu | Dittmar & Indrenius

Artikkelit15.12.2017

Reilu vuosi sitten astuin ensimmäistä kertaa Dittiksen ovista ulos häkeltyneenä. Olin hakenut Dittikselle töihin ja olin juuri käynyt ensimmäisessä haastattelussa. Ennakko-odotuksistani huolimatta tapaaminen oli ollut rento ja innostava; olin kysellyt valtavasti kysymyksiä, keskustelu virtasi luonnollisesti ja luultavasti ensimmäistä kertaa ikinä olin sekä vitsaillut että nauranut työhaastattelussa – useasti. Lähtiessäni haastattelusta suorastaan kuplin innostuksesta. Päässäni pyöri yksi kutkuttava kysymys: mikä ihmeen paikka tämä oikein on? Jos mietit nyt samaa, kannattaa lukea pidemmälle.

Lähes vuoden Dittis-matkan jälkeen olen saanut rakennettua vastausta tähän kysymykseeni. Tässä se tulee: Dittis on paikka, jossa tavoitellaan tähtiä jalat maassa. Dittis on porukka, jonka kanssa voi toisessa hetkessä rakentaa strategiaa, kehittää uutta ja pohtia syntyjä syviä – ja toisessa hetkessä nauraa niin, ettei saa henkeä. Dittis on asenne, jonka mukaan kaveria ei jätetä. Kaiken tämän voi tiivistää sanaan kulttuuri. Yhdessä rakennettu Dittis-kulttuurimme ohjaa kaikkea sitä, mitä me Dittiksellä teemme ja miten sen teemme. Katsotaanpa, mistä Dittis-kulttuuri muodostuu; mitä ovat ne kulmakivet, joiden varaan koko nykymuotoinen Dittis on rakennettu?

Palo. Tämä näkyy monille ulospäinkin. Intohimoinen asenne omaa työtä kohtaan yhdistää jokaista dittisläistä, vaikka muuten olemmekin todella kirjavaa sakkia. Palo ei kuitenkaan rajoitu vain työhön; intohimoinen suhtautuminen näkyy usein muutenkin elämässä. Dittisläisten palon kohteita ovat mm. vuorikiipeily, viulunsoitto, improvisaatioteatteri, historia, mökin kunnostaminen sormet mullassa, latinalaiset tanssit, luonnonsuojelu ja kaikki kissoihin liittyvä.

Arvostaminen. Dittis on mukavan kokoinen työyhteisö, josta puhumme myös Dittis-perheenä. Rooleilla ja titteleillä ei ole väliä sen kannalta, miten paljon arvostusta jokaiselle annetaan – kaikki ovat yhtä arvokkaita, ja se halutaan myös näyttää. Arvostaminen näkyy esimerkiksi siinä, että annamme ahkerasti ja säännöllisesti toisillemme palautetta ja että kiitämme ja kehumme toisiamme vieläkin ahkerammin. Dittisläiset kokevat, että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti, ja tästä aiomme pitää kiinni.

Team Before Individual. Monet Dittistä ulkopuolelta tarkastelevat huomaavat ensimmäisenä tiimihengen. Oli vertauskuvana sitten jalkapallojoukkue tai sinfoniaorkesteri, ydinajatus on sama: yhdessä olemme enemmän. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme, ja kun ne laitetaan yhteen, kykenemme saavuttamaan ihan huimia juttuja. Meillä ei tarvitse kyynärpäätaktiikalla kisata kollegoja vastaan eikä muiden menestyminen ole itseltä pois. Puhaltamalla yhteen hiileen varmistamme sen, että asiakkaat saavat, mitä tilaavat: parasta mahdollista palvelua.

Tavoitteellisuus. Jokaisen dittisläisen työssä on tähtäin korkealla. Miksi tavoittelisimme puolivillaista lopputulosta, kun pystymme paljon parempaan? Meillä on kaikki edellytykset olla monella saralla Suomen, Euroopan ja jopa maailman parhaita. Jokapäiväisessä työskentelyssä on kutkuttavaa pyrkiä tekemään asiat aina paremmin ja olemaan aina askeleen edellä. Palo auttaa tässä(kin) hurjasti; kun työssä on mukana koko sydän ja ripaus rohkeutta, tulokset puhuvat usein puolestaan.

Kehittyminen. Ei-niin-vaatimaton työnantajalupauksemme on olla paras paikka kehittyä – ammatillisesti ja ihmisenä. Meidän jokaisen Dittis-matka kartuttaa valtavan määrän tietoa, taitoa ja näkemystä, mutta vähintään yhtä tärkeää on se henkinen kasvu ja kehittyminen, jota jokainen meistä käy läpi. Vuoden Dittiksellä olleena voin todellakin allekirjoittaa sen, että täällä tuetaan kehittymistä kaikin tavoin. Näin uransa alkuvaiheessa sitä arvostaa mielettömän paljon. Silloin uskaltaa ottaa isoilta ja jännittäviltä tuntuvia harppauksia – tukiverkko pitää kyllä.

Näiden kulttuurimme kulmakivien kautta voi hahmottaa, mistä Dittiksessä on kyse. Kulttuurimme on vahva ja omintakeinen, ja tiedostamme hyvin, että tällainen kulttuuri ei ole kaikkien juttu – ja se on täysin OK. Olitpa missä vaiheessa opintojasi ja uraasi hyvänsä, on hyvä aina välillä pohtia miettimään sitä, mitä itse työpaikalta toivot. Kirjaa vaikka ihan ylös, mitkä ovat itsellesi niitä kaikista tärkeimpiä arvoja, mikä sinua motivoi ja millaisessa ilmapiirissä itse kukoistat. Hakiessani Dittikselle minuun teki vaikutuksen muun muassa se, miten lämpimästi minut otettiin ensimmäisestä hetkestä lähtien vastaan ja se, miten aitoja, avarakatseisia ja huumorintajuisia kaikki tapaamani dittisläiset olivat. Minun arvoni kohtasivat Dittiksellä vaalitut arvot, onnistuin vakuuttamaan dittisläiset omasta innostuksestani ja hyvin kävi. Ehkä sinäkin innostuit Dittiksen kulttuurista, ehkä paikkasi on muualla – joka tapauksessa toivon vilpittömästi, että löydät itseäsi inspiroivan ammatillisen kodin.