Se, joka putosi Tonavaan: miksi hakea STEP-harjoitteluun, vaikka voitkin murtaa ranteesi

Kirjoittaja

Elle Friberg | ELSA Finland

Artikkelit1.12.2017

Kärsitkö sinäkin vaivasta, joka etenkin Suomen pitkinä ja pimeinä talvina ilmaantuu usein täysin varoituksetta?

Sen oireet on helppo tunnistaa: Kasvava ahdistus harmaan arjen keskellä. Kyllästyneisyys kaikkeen tuttuun ja turvalliseen. Yleinen levottomuus, joka ilmenee etenkin kiireisten opiskeluprojektien painaessa päälle. Kun gradutiedoston sijasta tietokoneellasi onkin yhtäkkiä auki viisi halpojen lentojen hakukonetta ja saman verran eri maiden säätiedotteita, vaikka tilisi huutaa tyhjyyttään. Kun ystäväsi avaavat keskustelunne jo valmiiksi pilke silmäkulmassa kysymällä “no, minne sä ajattelit seuraavaksi lähteä?”.

Vaivan nimi on matkakuume. Hoitamattomana siitä saattaa kehittyä kaukokaipuu, Fernweh, kuten allekirjoittaneen ongelma kerran Saksassa asiantuntevasti diagnosoitiin. Sen helpottamisessa ei auta haaveilu, ei järkipuhe eikä edes itsetehtyjen mojitojen siemailu loisteputken valossa.

Onneksi European Law Students’ Association ELSA tarjoaa tänäkin talvena parannuskeinoa: STEP-ulkomaanharjoitteluhaku on jälleen käynnissä 18.12. asti. 

Kahdesti vuodessa julkaistavat oikeustieteen opiskelijoiden työharjoittelupaikat ovat kirjoittajan näkemyksen mukaan ylivoimaisesti helpoin tapa lähteä ulkomaille oman alan työkokemusta hankkimaan. Valmiiksi sovittuja, eri opintojen vaiheessa oleville ja eri oikeudenaloihin perehtyneille opiskelijoille tarkoitettuja harjoittelupaikkoja on yhdelle hakusivustolle koottu satoja, tällä kertaa Ruotsista aina Brasiliaan saakka. Asiaan perehtyneet ainejärjestöaktiivit pitävät infotilaisuuksia ja neuvovat tarvittaessa vaikka kädestä pitäen koko hakuprosessin läpi, vieläpä mielellään!  

Mutta näihin paikkoihin on varmasti todella paljon kilpailua, ajattelet ehkä nyt. Tämä on ymmärrettävä luulo, mutta väärä: kilpailu lähes mihin tahansa Suomen sisäisesti haussa olevaan harjoittelupaikkaan on vähintäänkin yhtä kiihkeää. Kaiken lisäksi suomalaiset ovat jo maineensa ja kielitaitonsa vuoksi perinteisesti suorastaan yliedustettuina maailmalle lähtemään valittujen joukossa. Opintomenestys tai ennemminkin sen puute ei myöskään ole mikään este – erityisesti perusopintojen arvosanojesi perään ei kukaan tule kyselemään, kunhan kurssit vain opintosuorituksistasi löytyvät.

Entä, jos todella tulet valituksi? Tulevan työharjoittelukaupunkisi ELSA-jaosto auttaa kaikessa lentolippujen hankkimisesta asunnon löytämiseen ja paikallisiin tutustumiseen. Vastoinkäymisiäkään ei ole syytä liikaa pelätä: allekirjoittanut liukastui kesken Wienin-harjoittelunsa ja mursi ranteensa, ansaiten samalla todennäköisesti ikuisen lisänimen Se, joka putosi Tonavaan. Vaan paikallisten ystävällisyyden ja avuliaisuuden turvin sairaalareissustakin selvittiin, ja nyt tämä kommellus on hauska muisto vain. Ei ihme, että seuraava STEP-työharjoittelu Itävallassa odottaa jo nurkan takana.

Minkä maan arkeen sinä haluaisit tutustua, minkä kielen osaamistasi parantaa? Miltä kuulostaisi keväällä aamukahvit Prahassa, Andien ihailu Quitossa tai auringonlasku Ateenassa? Sinä tiedät, mikä sinun matkakuumeesi parantaisi.