Työnhakija – tässä viisi vinkkiä kesätyönhakuun

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku19.2.2019

Riippuen siitä mihin tähtäät ja miten vakavasti suhtaudut kesätyöskentelyyn, tutka kannattaa käynnistellä hyvissä ajoin.

Jos haaveissasi on ura-askel kohti Big Law:ta, hereillä on hyvä olla jo melkeinpä ennen vuodenvaihdetta, loka-marraskuussa. Kuumimmillaan kesätyömarkkinat käyvät kuitenkin heti vuoden vaihduttua tammi-helmikuussa ja silloin työpaikkoja on auki eniten. Viimeisimmät tehtävät täytetään touko-kesäkuuhun mennessä. Pienemmät toimijat avaavat hakunsa yleensä vasta lähempänä kesää, sillä silloin on helpompi ennustaa työn todellista määrää. Pienissäkin paikoissa on etunsa, vastuuta saattaa saada enemmän ja työn ehdoista on usein helpompi neuvotella kuin suuressa korporaatiossa. 

Hae ajatuksella 

Mieti kuka olet, mitä olet kokenut ja mitä osaat. Entä mistä motivaatiosi rakentuu? Pohdi minkälainen yritys on ja mitä annettavaa teillä olisi toisillenne. Rohkaisen menemään pohdinnoissa pidemmälle, kuin että olet reipas ja ahkera työntekijä. Kun olet löytänyt motivaatiosi, jaksat panostaa hakemiseen ja myöhemmin itse työn tekemiseen. Jos motivaatio on hukassa, saatat löytää itsesi pulasta myöhemmässä vaiheessa. 

Panosta hakemukseen ja haastatteluun

Se, tiedätkö mihin ja miksi olet hakemassa, tulee esille hakemuksestasi. Jos et tiedä, tai pysty tuomaan sitä selkeästi esille, voi hakemuksesi jäädä pinnalliseksi. CV olisi tärkeä olla ajan tasalla ja helposti silmäiltävä. Kuva on nykyään plussaa, mutta siihen ei ole velvoitetta. Jos kuitenkin laitat sellaisen, huolehdi että se on asiallinen, sopivassa paikassa ja näkyy oikein. Kertauksena vielä nyrkkisäännöt: CV ja hakemus, korkeintaan sivun mittaisia kunkin. Kaikki tiedostot toimitetaan aina PDF-muodossa.  

Toiset kokevat haastattelun työnhaun helpoimmaksi osuudeksi, koska paikalla olijoiden ilmeistä voi ottaa tukea tilanteessa navigoimiseksi. Toisten mielestä työhaastattelu on karmein piinapenkki mitä vain voi olla. Jos tunnistaa jännittävänsä, se kannattaa kertoa ääneen. Rekrytoija on lähtökohtaisesti sinun puolellasi ja osaa ottaa tunnetilasi huomioon. Muilta osin haastattelussa pätevät normaalit kanssakäymisen säännöt: riittävä hygienia, katsekontakti ja peruskohteliaisuudet. 

Ole avoin ja uskalla nähdä mahdollisuuksia

Tässä neuvossa on kaksi puolta. Toisaalta kannustan olemaan vähättelemättä itseään. Kannustan hakemaan rohkeasti, vaikka hiukan liian haastaviin tehtäviin, kuin missata tilaisuus, koska ei uskonut itseensä. Hakeminen ei maksa mitään ja kyllä he kertovat, jos et täytä kriteerejä. Toisaalta kannustan olemaan lukkiutumatta ennakko-odotuksiin ja kangistumatta kaavoihin. Määrätietoisuus on hyve, mutta on hyvä muistaa, että samaan pisteeseen pääsee yleensä montaa reittiä.  

Älä katoa, äläkä polta siltoja

On OK kertoa, jos oletkin saanut toisen työpaikan. Sellaista tapahtuu koko ajan. Mitään ilmoittamatta katoaminen kesken prosessin ei sen sijaan ole OK. On naiivia kuvitella, ettei sellaisella olisi vaikutusta jatkossa.  

Jos työpaikka jää ensimmäisellä kerralla saamatta, kannattaa viestiin reagoita asiallisesti ja pyytää esimerkiksi palautetta, jos päätöksen oikeudellisuus arveluttaa. On varsin tavallista, että rekrytointiprosessista poimitaan lupaavat hakijat seuraaviin tehtäviin, joten on turha tyriä mahdollisuuttaan tunteenpurkauksella. 

Lue lisää työnhakua käsittelevästä blogisarjastamme:

1. Hakukuulutus – mitä siitä pitäisi saada irti?
2. Millainen on hyvä ansioluettelo?
3. Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?
4. Työnhaku – työhaastattelut
5. Työnhaku – videohaastattelut