Työnhaku – työhaastattelut

Kirjoittaja

Paragraaffi

Työnhaku23.3.2018

Kun olet tehnyt vaikutuksen työnantajaan loistavalla ansioluettelollasi ja hakemuksellasi, on sinun vakuutettava rekrytoiva taho sopivuudestasi työhaastattelussa. Työhaastatteluihin valmistautuminen on olennainen osa menestystä itse haastattelussa. Huolellinen valmistautuminen rauhoittaa omia hermojasi ja helpottaa itse haastattelua kummankin osapuolen näkökulmasta. Valmistautumisenhan olet toki aloittanut jo ennen haastatteluja hakemuksen teon ja ansioluettelon päivittämisen yhteydessä.

Pureudutaan ensin päälisin puolin millaisiin haastatteluihin on hyvä valmistautua. 

Työhaastatteluilla voi olla erilaisia funktioita. Yleisellä tasolla haastatteluissa toki etsitään parasta hakijaa ja halutaan testata osaaminen ja varmistua persoonan sopivuudesta työyhteisöön. Osassa haastatteluissa on tarkempaa tietojen ja taitojen testausta muun muassa esimerkkitapausten ja strukturoitujen testien kautta. Joissain tapauksissa haastattelu voi olla rennompi tilanne, jossa on tilaa tuoda esille omaa persoonaa rennosti jutellen ja samalla omasta osaamisestasi keskustellen. Tällaisissa haastatteluissa rekrytoiva taho mittaa sopivuutta työyhteisöön ja brändiin. 

Joskus rekrytoija voi varmistaa tai hälventää haastattelulla omia vaikutelmiaan hakijasta. Tällaiset haastattelut ovat yleisiä silloin, kun jokin hakijoista näyttää niin sanotusti liian täydelliseltä tai jos rekrytoiva taho ei ole ihan varma aiemman kokemuksen sopivuudesta avoinna olevaan työhön. Viimeksi mainittu tilanne voi tulla eteen jos hakija siirtyy esimerkiksi järjestöpuolelta yksityiselle puolelle: järjestömaailma toimii hieman eri tavalla kuin kansainväliset konglomeraatit. 

Joissain tapauksissa käytetään ryhmähaastattelua tai videohaastattelua. Näistä sinulle kerrotaan yleensä toisaalta etukäteen. Joskus sinua saatetaan testata usealla eri metodilla pelkän haastattelun lisäksi. Erilaiset ongelmanratkaisuharjoitukset, joissa saa käyttää esimerkiksi paperia tai tietokonetta ovat jokseenkin yleisiä esimerkiksi konsulttirekrytoinneissa. Tiedon tällaisista saa yleensä kyseiset rekrytoinnit läpikäyneiltä. 

Haastatteluissa voidaan testata näitä sopivuuksia monella tavalla. Haastattelija voi esimerkiksi haluta syventyä johonkin tiettyyn seikkaan työhistoriassasi ja näin saada lisää tietoa osaamisestasi. Tästä syystä myös oman hakemuksen ja ansioluettelon kertaaminen on hyödyllistä: pitäähän sinun osata kertoa omasta osaamisestasi muutakin kuin titteli ja työtehtävä. 

Tehtyäsi huolellisen taustatyön hakemusta kirjoittaessasi, tulee sinun tuoda tämä valmistelutyö osaksi haastattelua. Kertaa vielä kerran mitä sinulta odotetaan, mitä sinulla on annettavaa ja miksi juuri sinä olet parhaiten sopiva henkilö niin tehtävään kuin hakemaasi työyhteisöön. Lue hakukuulutus huolella läpi ja kirjoita ylös kaikki mahdolliset kysymykset tehtävästä. Samalla voit myös kirjoittaa ylös asioita, joita toivot kuulevasi tehtävästä. Nämä seikat ovat sinulle signaali siitä, että olet todellakin hakemassa paikkaan jonne haluat. Yleisesti sinun kannattaa tehdä listaus myös omista dealbreakereistasi ja asioista, joista haluat saada lisää tietoa. Ne voivat liittyä pidemmissä työsuhteissa esimerkiksi palkkaukseen, lomiin tai vaikka työn sisältöön. 

Itse haastattelussa sinun tulee olla sama henkilö, josta olet kertonut ansioluettelosi ja hakemuksessasi. Haastattelussa pystyt kertomaan laajemmin mitä olet tehnyt, mitä olet oppinut ja ennen kaikkea mitä pystyt tuomaan tehtävään. Tuo asiat esille rehellisesti ja kiinnostavasti. 

Älä sorru puhumaan pelkästään entisistä työpaikoista. Uuden työn hakeminen on tässä mielessä vähän kuin ekat treffit: kukaan ei halua kuulla koko iltaa tarinoita exästä. Painota mieluummin mitä voit tuoda mukanasi tehtävään. Osaamistasi voi perustella työkokemuksella, mutta pelkän ansioluettelon lateleminen suullisesti ei riitä. 

Haastattelu on parhaimmillaan dialogia. Ja sitä moni rekrytoija hakeekin. Hiljaiset hetket ovat piinaavia molempiin suuntiin vaikka niitäkin joskus pakosti tulee. Haastattelu on kaikesta huolimatta sosiaalinen tilanne, jossa myös keskustelun tulee soljua mukavasti. Pyri siis pitämään keskustelua yllä luonnollisesti ja viritä itsesi haastattelijan taajuudelle.

Haastattelussa pystyt avaamaan entistä paremmin niin harrastuksiesi kuin luottamustoimiesi kautta hankkimaasi kokemusta työkokemuksen lisäksi. Tässäkään asiassa pieni ripaus tarinallisuutta ei ole pahitteeksi. Valmistaudu jokaiseen erilliseen ansioluettelossasi olevaan työkokemukseen ja luottamustoimeen ytimekkäällä kertomuksella siitä mitä teit, mitä opit ja mitä se sai sinussa tuntemaan. Vaikka et pääsisi kaikkea tarinoitasi turisemaan, selventää asioiden tarinallistaminen myös itsellesi mitä kaikkea olet oppinut elämäsi varrella. 

On hyvä huomata, että vaikka haastattelija onkin niin sanotusti kuskin paikalla, on haastateltavalla myös oikeus ja jopa velvollisuus olla oma-aloitteinen. Jos sinusta tuntuu, että jokin timanttinen taitosi sivuutetaan keskustelussa, on sinun tehtäväsi tuoda se esille. Haastattelija ei valitettavasti aina tiedä kaikkien luottamustoimien sisältöä tai osaa arvioida hänelle oudon alan projektien vaativuutta. Pysy kuitenkin edelleen asiassa: saavutuksesi Magic the Gatheringin viikkoturnauksissa eivät ole kaikkien mielestä yhtä mainitsemisen arvioisia. 

Vaikka haastattelu voikin jännittää, pyri olemaan rauhallinen. Osalla meistä pieni jännitys voi laukaista mitä hankalampia tai hilpeämpiä maneereita. Jos tiedät, että jännittyneenä naputtelet sormiasi herkeämättä tai katselet mieluummin kengännauhojasi kuin haastattelijaa, harjoittele haastattelua rauhassa. Voit kokeilla haastattelutilanteita esimerkiksi kavereidesi kanssa. Yleensä on myös sallittua vastata jännittävänsä haastattelua jos haastattelija sitä kysyy. Jo jännityksen ääneen sanominen voi saada sen poistumaan. 

Toinen seikka ovat huomaamattomat maneerit ja lausahdukset: jos raavit nenääsi jokaisen vastauksen jälkeen tai jokainen lauseesi päättyy ”jeppistä jepulis”-tyyliseen ilmaisuun, on ehkä syytä harjoitella haastattelutilannetta. Parhaiten saat selville omat puhutut maneerisi nauhoittamalla omaa keskustelua. Tämä toki voi olla hieman epämukavaa. Ainakaan allekirjoittanut ei pidä oman äänensä kuuntelemisesta. 

Lopuksi on toki sanottava, että riippuu paljon niin haastattelijasta kuin rekrytoivasta tahosta millainen haastattelusta muodostuu. Joillain alan etabloituneilla toimijoilla voi olla toki laajalti tiedetyt tavat haastatella hakijat. Tästä syystä kannattaakin ottaa selvää paikkaa hakeneilta ja tehtävässä töissä olleilta millaisia haastattelut olivat. 

Oli kyse millaisesta haastattelusta tahansa, on huolellinen valmistautuminen menestyksen A ja O. Hyvällä valmistautumisella ja olemalla oma itsesi saat aikaan parhaan kuvan sinusta kokonaisuutena.

Työnhakua käsittelevän blogisarjan kaikki osat:

1. Hakukuulutus – mitä siitä pitäisi saada irti?
2. Millainen on hyvä ansioluettelo?
3. Millainen on hyvä Cover Letter eli hakemus?
4. Työnhaku – työhaastattelut
5. Työnhaku – videohaastattelut