Asianajoyrittäjyys

Kumppanit6.4.2023

Moni haaveilee yrittäjyydestä, mutta erityisesti juridiikan alalla turvallinen palkkatyö houkuttelee useita epävakaaksikin toisinaan miellettyä yrittäjyyttä enemmän. Aina yrittäjyys ei kuitenkaan tarkoita hyppyä tuntemattomaan. Juristipodissa vieraillut AURORALAW Asianajotoimiston osakas ja juristi Mikko Kontturi kertoo jaksossa, millaista on hypätä palkkatöistä yrittäjyyteen työoikeuden alalla.

Palkkatyöstä yrittäjyyteen

Joensuusta Helsinkiin muuttanutta Mikkoa juridiikka alkoi alun perin kiinnostamaan haasteen kautta, sillä oikeustieteellisestä opiskelupaikan aukeaminen on melko harvalle todellisuutta. Hakijoita on tuhansia ja sisään pääsee vain parhaiten pääsykokeissa sekä ylioppilaskirjoituksissa pärjänneet. Kilpailu on kovaa, mutta muutaman yrittämän jälkeen Mikko sai paikan Turun oikeustieteellisestä.  

Jo opintojen aikana Mikko työskenteli harjoittelijana asianajotoimistossa, jossa hän teki valmistuttuaan uraa erityisesti työoikeuteen perehtyneenä lakimiehenä. Lopulta yhteensä 12 vuoden työskentelyn ja kuuden vuoden osakkuuden ajan jatkunut matka päättyi, kun hän lähti kokeilemaan siipiään yrittäjänä. Oma toimisto työoikeuden alalla oli osittain luonnollista jatkumoa työoikeusjuristina aikaisemmin työskennelleelle Mikolle. 

”Siitä ei ikinä ole haittaa, että tunnet eri alojen ihmisiä.” 

Työoikeus punaisena lankana 

Usein yrittäjyyteen siirtymistä ajatellaan hyppynä tuntemattomaan. Turvallisen palkkatyön vaihtuessa epävarmaan yritysmaailmaan, moni on täysin uuden edessä. Mikolle siirtymä oli kuitenkin osittain myös tuttu ja turvallinen. Työoikeuden alalla toimiminen on tuonut eteen pitkälti samankaltaisia toimeksiantoja ja asiakkaita kuin aikaisempi ura.  

Tutut verkostot mahdollistivat luontevan siirtymän uusiin ammatillisiin saappaisiin. Mikko toteaakin, että laajoista verkostoista ja eri alojen osaajien tuntemisesta ei ikinä ole haittaa. Hän kuitenkin korostaa verkostoitumisen vaativan paljon. Verkostot eivät ole ohituskaista onneen, vaan vaativat luottamusta ja aidon yhteyden ihmisten välillä – tämän syntyminen vaatii vapaaehtoista työpanosta ja oma-aloitteisuutta. 

 ”Ammatillisesti koen, että tämä on hieno vaihe uralla.” 

Yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuksia kokeilla uutta

Yrittäjyyteen lähteminen oli Mikolle monien sattumusten summa. Erityisesti oman brändin rakentamiseen liittyvät haaveet ajoivat katsomaan, mihin saakka yrittäjyys kantaa. Yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa AURORALAW Asianajotoimistoa rakentamaan lähtenyttä Mikkoa kiehtoo oman toimiston luomat mahdollisuudet yrityskulttuurin ja työyhteisön rakentamisen saralla. Hän kertookin saaneensa luovan johtajan tittelin, joka on lopulta kehittynyt sisäpiirivitsistä osaksi todellisuutta. Uusiin ongelmiin tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka vaativat liiketoiminnan kehityksessä mukaan myös luovuutta.  

Yrittäjyyden ja toimivan liiketoiminnan pyörittämisen ei tarvitse tarkoittaa ympäripyöreitä päiviä ja suurta univajetta. Hyvä work-life balance tukee niin yksilöä kuin koko työyhteisön onnistumista – tähän myös AURORALAW pyrkii toiminnallaan. Mikko myöntää olevansa tällä hetkellä hyvässä tilanteessa, ja elävänsä ammatillista unelmaansa. Tulevaisuutta hän odottaa kuitenkin innolla – vielä on monia ovia avaamatta yrittäjyyden saralla.