5 syytä hakea ulkomaille STEP-harjoitteluun

Kirjoittaja

Susanna Hakala | ELSA Finland

Artikkelit12.4.2018

Tuntuuko, että oikeustieteen opiskelu Suomessa on vain kirjojen pänttäämistä ja haluaisit oppia oman alasi taitoja käytännönläheisemmin? 

Jos olet kiinnostunut kansainvälisyydestä ja haluaisit saada oman alan työkokemusta, STEP-harjoittelu on upea mahdollisuus juuri sinulle! 

STEP eli Student Trainee Exchange Programme on kansainvälinen työharjoitteluohjelma, joka tarjoaa oikeustieteen opiskelijoille ja nuorille lakimiehille mahdollisuuden työharjoitteluun ulkomailla. Jos et vielä vakuuttunut, tässä viisi hyvää syytä miksi STEP-harjoitteluun kannattaa hakea: 

1. Saat apua sekä hakiessasi että harjoittelun aikana 

STEP-ohjelmaa järjestää European Law Students’ Association (ELSA), mikä mahdollistaa sen, että harjoittelijat saavat harjoittelunsa aikana ja jo ennen sitä apua ja tutustuvat paikallisiin oikeustieteen opiskelijoihin. Harjoittelun aikana paikallinen ELSA-ryhmä auttaa harjoittelijaa erilaisissa käytännön asioissa sekä tutustuttaa harjoittelijaa paikalliseen kulttuuriin. Hakijan ei siis tarvitse yksin murehtia asunnon löytämisestä, viisumin hankkimisesta eikä muistakaan käytännön asioista. 

2. Laaja tarjonta: oikeudenalat, maat, ajankohta, kesto 

Harjoittelu on tavallisesti muutaman kuukauden mittainen, mutta tarjolla on paljon eripituisia harjoitteluja kahdesta viikosta jopa kahteen vuoteen. Harjoittelusta pyritään maksamaan yleiset elinkustannukset kattavaa korvausta. Harjoittelupaikkoja löytyy runsaasti eripuolilta Eurooppaa sekä Yhdysvalloista, Aasiasta että Etelä-Amerikasta. Harjoittelupaikkoja on useilla eri sektoreilla kuten tuomioistuimissa, kansainvälisissä organisaatioissa, yliopistoissa ja lakifirmoissa. 

Harjoittelupaikkoja on tarjolla tällä hakukierroksella 249. Haluaisitko esimerkiksi töihin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgiin, lakitoimistoon Müncheniin vai kenties tuomioistuimeen Dominikaanisessa tasavallassa? 

3. Kansainvälinen kokemus 

Oikeustiede kansainvälistyy huimaa vauhtia ja vahvaa kielitaitoa arvostetaan koko ajan enemmän. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa lähteä vaihtoon, ja usein työkokemus kiinnostaa opiskelua enemmän. Mikset siis yhdistäisi töitä, kielitaidon kartuttamista ja uuteen kulttuuriin tutustumista? 

4. Helppoa ja ilmaista 

Harjoitteluun hakeminen ei maksa mitään sillä ainoa, mitä hakijalta edellytetään, on jonkin ELSA-ryhmän jäsenyys. Haku tapahtuu online-lomakkeella osoitteessa step.elsa.org, jossa pääset myös tarkastelemaan haettavia paikkoja. 

5. Voit hakea missä vain opintojesi vaiheessa 

Harjoittelupaikkoja löytyy niin vasta opintonsa aloittaneille kuin juuri valmistuneillekin, eli voit hakea STEP-harjoitteluun koska vain! Kätevää on myös se, että hakijan arvosanoilla ei ole väliä, vaan tiettyjen oikeudenalojen kurssien suorittaminen riittää. Mikä parasta, suomalaiset hakijat menestyvät STEP-haussa aina selvästi keskimääräistä paremmin, koska sekä suomalaisten kielitaitoa että oikeudellista osaamista arvostetaan myös ulkomailla. Syksyllä suomalaisista hakijoista paikan sai noin kolmasosa! 

Ota siis tauko Suomesta ja opiskelusta ja hae oman alan töihin STEP:iin!