Kansainvälinen ura

Juristipodi14.10.2022

Kansainvälinen ura juridiikan parissa houkuttelee useita alan opiskelijoita ja kokeneempiakin ammattilaisia. Monet varmasti pohtivat, millaisia keinoja sekä mahdollisuuksia juristilla on kansainvälistyä Suomessa.

Borenius Asianajotoimiston Nelli Nurminen (Associate) ja Jonna Yli-Äyhö (Senior Associate, Tax Lawyer) avaavat näkemyksiään siitä, mitä kaikkea kansainvälisyys osana juristin uraa voikaan pitää sisällään. 

Tavoitteena kansainvälinen ura 

Nelli kertoo kulkeneensa Boreniuksella 3-vuotisen uran Traineesta juristiksi. Hän työskenteli opiskeluaikoina yhden kesän Saksassa asianajotoimistossa, jonka jälkeen Nellille oli selvää, että kansainväliset työtehtävät ovat niitä, joihin tähdätä myös tulevaisuudessa. Jonna puolestaan on päätynyt Boreniukselle jo 10 vuotta sitten. Hän kertoo Kööpenhaminassa suoritetun yliopistovaihdon antaneen tuulta purjeisiin myös urahaaveiden saralla.

Isona kansainvälisenä asianajotoimistona Borenius oli luonnollinen valinta globaalista työympäristöstä haaveilevalle juristille ja oikeustieteellisen alan opiskelijalle. Boreniuksella globaalius näkyy monipuolisesti muun muassa erilaisten kansainvälisten toimeksiantojen, monikulttuurisen yhteisön ja laajojen verkostoitumismahdollisuuksien muodossa. Uraa on mahdollista rikastuttaa myös esimerkiksi secondment- tai rotaatiojaksojen avulla ulkomailla.

Rotaatio-ohjelmat New Yorkissa ja Lontoossa

Jonna ja Nelli ovat molemmat olleet mukana Boreniuksen rotaatio-ohjelmassa, jonka ydintavoitteena on luoda kansainvälisiä yhteyksiä sekä rakentaa verkostoja juridiikan alan ammattilaisten välille. Jonna suoritti oman rotaationsa New Yorkissa kolmen kuukauden yhtäjaksoisena rupeamana muutama vuosi sitten, kun taas Nelli suorittaa rotaatiotaan kuluvan vuoden mittaan useammissa 1–2 viikon jaksoissa Lontooseen avatulla rep-officella eli representative officella.

Rotaatio-ohjelmasta saa eniten irti, kun työkokemusta juristina on kertynyt jo jonkin verran Suomessa – mukaan voi kuitenkin lähteä niin nuoremmat kuin kokeneemmatkin juristit. Nelli korostaa, että mukaan pääsyyn vaaditaan hieman oma-aloitteisuutta. Kunhan vain ilmaisee mielenkiintonsa rotaatio-ohjelmaa kohtaan omalle esihenkilölle, homma alkaa rullaamaan.

Rotaation aikana tavataan kollegoita ja yhteistyötahoja eri toimijoiden kautta. New Yorkissa esimerkiksi kauppakamari ja Suomen konsulaatti järjestivät tilaisuuksia, jotka tarjosivat monia eri mahdollisuuksia verkostojen luomiselle. Jonna kertookin tavanneensa rotaation aikana niin ulkomailla asuvia suomalaisia kuin kohdemaan organisaatioita ja edustajiakin. Parhaat keskustelut ovat kuitenkin syntyneet samanlaista urataustaa omaavien kollegoiden kanssa. 

Kansainvälisyydestä on hyötyä työelämässä

Kansainvälisyys on rikkaus työelämässä – oli sitten kyse kielitaidosta, monikulttuurisessa työympäristössä työskentelystä tai laajoista verkostoista. Ammatillinen pääoma kehittyy mukavuusalueen ulkopuolelle astuessa ja haasteisiin tarttuessa. 

Keskustelut erilaisten ihmisten kanssa ja monikulttuurinen ympäristö tarjoavat uusia ajatuksia ja luovat perspektiiviä omaan ammatilliseen tekemiseen. Nelli ja Jonna rohkaisevatkin jokaista kansainvälisestä urasta haaveilevaa tavoittelemaan unelmiaan. 

Artikkeli on kirjoitettu Juristipodin jakson ”Kansainvälinen ura” pohjalta. Voit kuunnella jakson täältä.

Voit kuunnella Juristipodia myös SpotifystäiTunesista ja Soundcloudista.